Çay üreticisi olan Rıfat Ocakçı, Hopa’da bulunan çay bahçelerinin 5 dekar alanda 1 dekar alanın yenilenerek çay tohumunun yeniden ekilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Özellikle Doğu Karadeniz’in en önemli geçim kaynağı olan çaya önemin verilmesi gerektiğini kaydeden Ocakçı, “Biz 1994 yılında 5 dönümde bir dekar çay budaması yapılıyorduk ve bu çay bahçesinin tamamı yenileninceye kadar sürüyordu. Bunun tekrarlanması gerekiyor. Doğu Karadeniz’in geçim kaynağı çaydır bu yüzden çaya önem verilmesi gerekiyor.” dedi.

Çay bitkisinin bakımı hakkında üreticilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ocakçı, “Bir çay tohumu nem oranı ve toprağın verdiği kalsiyum ile 70 yıl kökü besleyebiliyor. Çayın ömrünün uzun ve verimli olması için yamaç yerde olması gerekiyor. Düz yerlerde çay bitkisi kökünden kurur. Bunun sebepleri düz alanda köklerin su tutması ve yosun oluşmasıdır. Bir de düz alanlarda motor ve tırpan ile çay altını temizliyoruz bu çok zararlı otun daha da sık gelmesine neden oluyor. Bu yüzden kök aralıklarında kalan bitkiler çay bitkisini kökünden kurutuyor. Bunun çay üreticilerine uzmanların anlatması ve bilinçlendirmesi gerekiyor.” diye konuştu.

“Mücadeleyi Dayanışmayı Büyütmek İçin 1 Mayıs’a” “Mücadeleyi Dayanışmayı Büyütmek İçin 1 Mayıs’a”

1970’li yıllarda çay tarımının aile tarımı olarak yapıldığına dikkat çeken Ocakçı, çay bahçelerinin yerleşim alanından uzaklarda bulunması gerektiğini dile getirerek, “Çay tarımı aile tarımı olmaktan çıkmıştır. 1970’li yıllarda çay aile tarımı olarak tanımlanmıştı. Yani ekili tarım alanlarını çaylık alanlarına dönüştürmemek yamak ve uzak kırsal yerlerde çay ekimi yapılması öneriliyordu. Ama şimdi resmiyette kayıt dışı çay bahçeleri var. Örneğin 3 dönüm kayıtlı çayı vardır ama 5 dönüm de başka arazilerde çayı olan üreticiler var bunları da göz önünde bulundurmak lazım.” ifadelerini kullandı.  

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası