Kaymakam Sivaslıoğlu’nun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı Kaymakam Sivaslıoğlu’nun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı

Memleketi Şavşat’ta karabuğday (greçka) üretimi yapan Mustafa Faruk Altun, Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü desteği ile araziyi 30 dönüme çıkardıklarını ve sezon itibari ile hasadın başladığını belirtti.

Greçkanın katma değerinin yüksek olduğunu ve arıcılık işi ile uğraşanlara nektar kaynağı sağladığını aktardı. Bölgede arıcılık ile uğraşanlara greçkayı önerdiğini belirterek “Bulunduğumuz tarla greçka tarlası, diğer adı da karabuğday. Bu yıl 2. Senemiz, geçen sene 5 dönüm olarak bir deneme üretimi yapmıştık gayet başarılı oldu bu yılda 30 dönüm olarak yapıyoruz şu anda da hasat ediyoruz. İlk senede gayet güzel verim aldık daha sonra ona istinaden Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü desteğiyle 30 dönüme çıkardım. Şu an tam hasat zamandır. Greçka katma değeri yüksek yüksek olan bir ürün hem arıcılık yapanlar için iyi bir nektar kaynağı hem gluten içermediğinden çölyak hastaları için önemli besin kaynağıdır. Bizim bölgemize uyum sağladı. Bu bölgedeki arıcılık yapanlara öneririm” dedi.

greçka ağ16 (1)

Bir dönüm araziye yedi sekiz kilo tohum ekerek 700-800 kiloluk greçka çıktığını belirten Altun “Bu seneki ilkbahar kilogram tohumunun kilogram bir fiyat 60 liraydı ama sonbahar kaç kilo olacağını bilmiyorum o yüzden diyorum katma değerli bir ürün dolayısıyla bu bölge için önemli bir üründür herkes deneyebilir.  Yaklaşık 1'e 10kilo oranı da veriyor yaklaşık bir dönüme 7 kilo 8 kilo tohum ekliyoruz yani işte yaklaşık 700-800 kilo oluyor. Ben ürünü 2 -3 ton elde etmeyi hedefliyorum” diye konuştu.

Haber: Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası