Hopa Devlet Hastanesinde 11 Kasım’da acil servis doktoru ve 12 Kasım’da güvenlik görevlisine yapılan saldırı nedeni ile sağlık emekçileri bir araya geldi.

Genç Sağlık Sendikası Artvin İl Temsilcileri, Hopa Devlet Hastanesi önünde bir araya gelerek sağlıkta yaşanılan şiddeti protesto ettiler.

sağlıkta şiddet ka17 (3)

Basın açıklamasını okuyan Genç Sağlık Sendikası Artvin İl Temsilcisi Doğancan Özdemir, sağlıkta şiddetin insanlar için yaşam tarzı haline geldiğini vurguladı. Özdemir, sağlıkta şiddetin sendika üstü bir dava olduğunu belirterek “Geçtiğimiz günlerde vuku bulan tatsız hadiseyi öğrenmiş bulunuyoruz. Sağlıkta şiddet artık insanlar için bir yaşam tarzı haline gelmiş, insanlar sokakta biz artık doktor dövebiliyoruz diye övünebilir hale gelmiştir. Sağlık çalışanları cefakar bir şekilde ellerinden gelenin dahi fazlasını yapmakta yetemedikleri yerde gerekirse 3 hatta 4 kişilik çalışmaktadırlar. Buna rağmen belli bir noktaya kadar insanların can kaybı, yaralanma gibi durumlarda psikolojik olarak etkilenmesini göz önünde bulundurup müsamaha gösterirken, olaylar doktor dövme, hemşireye saldırma hakaret etme, bağırma gibi noktalara gelmiştir. Burada tüm sendikal sıfatlarımdan sıyırılarak söylüyorum. Bizler için kimin hangi sendikadan olduğu önemli değil. Sağlıkta şiddet sendikalar üstü bir davadır. Bugün başkasının başına gelen yarın bizlerinde başına gelebilecektir. Bunun önüne geçebilmek için, bugüne kadar yaşananların bir daha yaşanmaması için neler yapılabileceği önemlidir” dedi.  

“3359 Sayılı Kanunun Caydırıcılığı İnsanların Gözünde Yoktur”

Salonu Yine Doldurdu Salonu Yine Doldurdu

15/04/2020 tarihinde 3359 sayılı Sağlık Hizmetler temel kanununa 12. Madde olarak eklenen Sağlıkta şiddet yasasının insanların gözünde önem taşımadığını açıklayarak son yıllarda yaşanılan sağlıkta şiddetin giderek arttığını söyledi.

Hastane girişlerinde metal dedektörlerin olması gerektiğini dile getiren Özdemir, profesyonel ekipler oluşturularak takibinin yapılması gerektiğini kaydetti.

Özdemir konuşmasının devamında “Bakın bugün insanlar Alışveriş merkezlerine dahi girerken metal dedektöründen geçerken hastanelerimize ellerini, kollarını sallayarak silahlarla, bıçaklarla girebilmektedirler. Bunun önüne geçilebilmesi için hastanelerimizin girişlerinde metal dedektörü bulunmalı ve bunun takibini yapabilecek profesyonel ekipler oluşturulmalıdır. Bir ikinci husus 15/04/2020 tarihinde 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri temel kanununa 12. Madde olarak eklenen ve Sağlıkta şiddet yasası olarak bilinen yasadır. Bakınız artık gazetelerde, televizyonlarda, sosyal medya hesaplarında neredeyse her gün falanca hastanede, sağlık çalışanları darp edildi haberleri görüyoruz. İnsanlarımız bankalarda, marketlerde dakikalarca sıra beklerken, doktorlarımız başka bir hasta ile ilgileniyorken sırası 2 dakika geçti diye bağırılmaya başlanıyor. Hemşire arkadaşımız belki de kendisine bir bardak çay aldı diye insanlar tarafından hakaretlere maruz kalıyor. Çok uzak değil geçtiğimiz haftalarda Şanlıurfa, Ekim ayında Kocaeli’nde Doktorlarımız, sağlık çalışanlarımız darp edildi.  1 Yıl önce Doktor Ekrem Karakaya çalıştığı hastanede silah ile vuruldu ve hayatını kaybetti. Maalesef 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri temel kanununun caydırıcılığı insanlarımız gözünde yoktur. Bizler Genç Sağlık Sendikası olarak 1 yıldır dilekçelerimiz ile bu olayın vehametini anlatmak istiyoruz” diye konuştu.

Sağlıkta şiddet yaşanmaması için yapılması gereken hususlar hakkında bilgi veren Özdemir “Hastanelerimizdeki güvenlik önlemleri arttırılacak, bütün hastanelerde hastane polisi bulundurulacak ve güvenlik çalışanı arkadaşlarımızın sayısı ve yetkileri arttırılacak. Hastanelerin girişlerinde metal dedektörü olacak ve kimse üzerinde kesici, delici aletler ve ateşli silahlar ile sağlık kurumlarına giremeyecek, Sağlık çalışanlarına müdahaleleri sırasında uygulanan şiddet durumlarında yarı oranıyla arttırılan ceza 4 katı ile arttırılacak ve bunlar uygulanarak caydırıcılığı arttırılacak. Sağlık çalışanlarına hakaret ve küfür eden şahıslar bir yıl süre ile devlet kurumlarından faydalanamayacak. 112 çalışanlarımıza mukavemet eden kişilerin ehliyetlerine 1 yıl süre ile konulacak, tekrarı halinde süresiz olarak ehliyetleri elinden alınacak” dedi.

sağlıkta şiddet ka17 (1)

Sağlıkta şiddetin önüne geçebilmek için sahanın içerisinde olan insanların öneri ve görüşlerinin alınması gerektiğini belirten Doğancan Özdemir yetkililere seslenerek “Sağlık çalışanının canı bu kadar ucuz olmamalı, her suçun bir karşılığı olmalı hatta ve hatta karşılığı öyle güçlü olmalı ki insanlar bu suçu işlemeyi düşündükleri anda gözlerine cezalar gelerek vazgeçmelidir. Buradan Sayın Bakana seslenmek istiyorum. Sağlıkta şiddetin önüne geçebileceksek bunu sahanın içinden gelen insanların öneri ve görüşleri ile başarabiliriz. Bazı şeylerin önüne geçmek için daha kaç kişinin görevi başında ölmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Basın açıklamasının ardından hakarete ve darpa maruz kalan sağlıkçılar için 1 dakikalık alkışlama protestosu gerçekleşti.

Haber: Eda BAŞAR ÖZKAN

Editör: EDA BAŞAR ÖZKAN