Artvin’in 200 yıllık geleneklerinden olan festivalin açılışı için Halitpaşa Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, Milli İrade Meydanı'na kadar yürüdü.

200 yıllık gelenek (3)

Kortejde yer alan "Arıza" isimli boğaya ilgi gösteren vatandaşlar fotoğraf çektirdi.

Açılışa, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yunus Emre Aytekin ve vatandaşlar katıldı.

Belediye Başkanı Demirhan Elçin, yürüyüş sonrası Milli İrade Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Elçin, kentin kadim geleneklerinden olan boğa güreşlerini yaşatmak amacıyla 42. Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali'ni düzenliyor olmaktan son derece mutlu olduğunu söyledi.

AÇÜ’de Şampiyon MYO AÇÜ’de Şampiyon MYO

gelenek başladı (4)

Festivalin amacından bahseden Elçin, “Boğa güreşleri, boğaların birbirleri ile zorla çekişmesi ya da kavga etmesi değildir, herkesin bildiği gibi Artvin 7 mahalleden ibaret olup, bahar geldiği zaman, hayvanların yaylaya büyük dağa çıkma vakti geldiğinde bütün mahallelerden boğalar Kafkasör yaylasına çıkar, orada toplanma sürecinde, boğalar birbirleri ile birer ikişer üçer hep birlikte güreşir, güreşin sonunda tüm boğalar güreşten bıkar ya da kaçar bir tek yılmayan ve kaçmayan boğa meydanda kalır oda sürünün baş boğası ve lideri olur. Boğalar büyük dağa giderken, büyük dağda yaylanırken ve sonbaharda yani güzün geri dönüşte sürünün başı olarak hayvan içgüdüsü ile liderlik eder diğer boğalarda yine hayvan içgüdüsüyle baş boğaya itaat ederler.” dedi.

200 yıllık gelenek (2)

Festivalin ilk gününde Artvin’de belediye başkanlığı yapmış bazı isimler adına güreşler düzenleneceğini aktaran Elçin, “Festivalimiz, boğa güreşleri bugün yapılacak yıldızlar kategorisi müsabakaları ile başlayacak. Yıldızlar kategorisi 5 yaşından büyük olmayan ve bu güne kadar hiçbir meydanda güreş müsabakasına katılmamış boğaların güreş turnuvasıdır. Bu sene yıldızlar boğa güreşleri müsabakalarını,  merhum belediye başkanımız Talat Dinç adına düzenledik. Yıldızlar küçük orta  boy boğa kategorisi  önceki dönem  belediye başkanı Mehmet Kocatepe, yıldızlar büyük orta  boy boğa kategorisi  efsane belediye başkanımız merhum Emin  Özgün, yıldızlar küçük başaltı boyu  boğa kategorisi  büyüğümüz  mevcut arenayı yapan belediye  eski başkanlarından  Seracettin Yazan, yıldızlar başaltı boyu  boğa kategorisi  belediye eski  başkanlarından çalışkan Kafkasör’ü Kafkasör   yapıp Türkiye’ye tanıtan Kadir Halvaşi, yıldızlar baş boyu  boğa kategorisi belediye eski  başkanlarından 12 eylül faşist darbesi mağduru merhum Kaya Keleş adlarına güreştirilecek ve ödüllerini vereceğiz. Akşam saat 20.00 da biraz sonra burada mini bir gösteri sunacak olan komşu ülkemiz Gürcistan’dan gelen Gürcistan İberya Halk Dansları Topluluğunun doyurucu gösterilerini izleyeceğiz. Akabinde gençlerin hayranı Moli’nin coşkulu konserini izleyeceğiz.” diye konuştu.

Festival kapsamında diğer günlerde yapılacak olan program içeriğinden bahseden Elçin, “Gündüz büyükler deste ve ayak kategorisi güreşlerini tamamlayacağız. Akşam saat 20.00 da ilk önce İstanbul’dan gelen Rumeli Halk Dansları Topluluğunun muhteşem gösterilerini izleyeceğiz. Akabinde Artvin Belediyesinin Musuki Korosunun doyurucu müzik şölenini izleyeceğiz. Gecenin finalinde Marsis’le Kafkasörü ayağa kaldıracağız. 08 temmuz cumartesi günü gündüz büyükler küçük orta, büyük orta ve süper baş  kategorisi güreşlerini tamamlayacağız. Akşam saat 20.00 da ülkemizin yükselen yıldızı pop sanatçısı hayran olacağınız sanatçı Tuğçe Kandemir sahnesiyle izleyenleri mest edeceği konserini izleyeceğiz. Gecenin finalinde gençlerin sevgilisi  dj merve gider kafkasörde herkesi  mest edecek. 09 temmuz pazar günü büyükler kategorisi küçük başaltı, başaltı ve baş boğa güreşlerini tamamlayarak 2023 Kafkasör baş boğasını ilan edeceğiz. Boğa güreşleri için bugün yıldızlarda tahmin ediyorum ki 65-70 boğa 5 kategoride müsabakalara katılacak. Büyükler güreşleri için cuma cumartesi pazar günleri  8 kategoride tahminen 120-130 boğa güreşecek. Neden tahmin ediyorum güreşler başlayıncaya kadar kayıtlar devam ettiği için kesin rakamları veremiyorum. 4 günde toplamda yaklaşık 190-200 boğa güreşecek 170-180 müsabaka seyredeceğiz. Türkiye’de hiçbir festivalde böyle bir boğa katılımı, böyle bir müsabaka sayısı yok kendi rekorumuzu da kırıyoruz. Yağlı güreşlerin olimpiyatı Kırkpınar ise boğa güreşlerinin olimpiyatı da Kafkasör Boğa Güreşleridir. 13 kategoride toplam 475 bin TL nakit ödül vereceğiz. bu ödül miktarı da rekordur. 4 gün boyunca muhteşem bir festival, şenlikler ve etkinlikler gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

gelenek başladı (3)

Elçin, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“65 konaklama çadırını, cüzi denecek bir ücret karşılığı, halkımızın hem konaklamasını, hem yemesini içmesini hem de olduğu yerden güreş müsabakalarını izlemesini sağlıyoruz. 4 gün boyunca 40 esnaf çadırlarında fahiş fiyatla hiçbir alış veriş yapılmayacak, raiç fiyatıyla, yani çarşıda neyi kaç liraya alıyorsak, neyi kaç liraya içip yiyorsak Kafkasör’de de aynı fiyata alıp aynı fiyatla yiyip içeceğiz. Vergi mükellefi olmayan kayıt dışı hiç kimse orada ticari faaliyet yapamayacak, yani konfeksiyoncu döner satmayacak, dönerci çerez satmayacak herkes kendi işini yapacak festival ve fuar kapkaççılarına fırsat verilmeyecektir. Tüketicinin sağlıklı hijyen güvenilir alış veriş yapması için ortam hazırlanmış, zabıta görevlilerimiz sıkı denetim yaparak esnafın ve tüketicilerin hak ve menfaatlerini koruyarak güvenli alış verişi tesis edecektir. Belediyemize tuvaletlerle halkımızın en temel ihtiyacının ücretsiz gidermesini temin ederek, kimsenin fırsatçılık yapmasına müsaade etmiyoruz. Kafkasör’ün bir çok yerinde, şehir şebekesinden güvenli içmiş olduğumuz içme suyunu çeşmeler aracılığıyla halkımıza  içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını  ücretsiz karşılamalarını sağlayacağız. Festival alanının çeşitli noktalarına wi-filer yerleştirerek festivalimize katılan halkımıza ücretsiz internet hizmeti sunacağız. Kısaca sosyal demokrat belediye olarak sosyal belediyeciliğin en iyi örneğini veriyoruz. Seçim öncesi söz verdiğimiz her vaadimizi; kısıtlı öz kaynak imkanlarımızla kimseden bir şey beklemeden tıkır tıkır çalışıp  teker teker tamamlıyoruz. Söz vermeyip belediyecilikte hemşehrilerimizin daha konforlu yaşamlarını sağlamak için, cesaretle, kararlılıkla her tür belediyecilik hizmetlerini tüm engellemelere tüm kısıtlamalara rağmen kendi yağımızla kavrularak yerine getiriyoruz. Hemşehrilerimize yaptığımız hizmetleri hor görenler kıskananlar paralı troller ister çatlasın ister patlasın, biz derman belediyecilik anlayışıyla hemşehrilerimizin hak ettiği hizmetleri yapmaya kesintisiz devam edeceğiz. Her zaman olduğu gibi, birilerinin yalandan şov yapma, kriz yaratma, çözümsüzlük çabalarına asla fırsat vermedik bundan sonrada fırsat vermeyeceğiz. Kıymetli hemşehrilerim, biliyorum ki Artvin belediyesinde, yetimin hakkının yenmediğini, yedirilmediğini ve yedirilmeyeceğinden eminsiniz. Sizlerden elde ettiğim belediye bütçesini beytülmal gibi kutsal bir şekilde yerine getiriyorum bunun için hem çok mutlu hem de çok bahtiyarım. Sizden aldığım güç ve destekle aynı kararlılıkla çalışıp yoluma devam edeceğim.”

Emine OCAKÇI

gelenek başladı (2)

Editör: Editör Masası