Artvin Barosu Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Artvin barosu insan hakları Komisyonu Üyesi avukat Elif Bekar yaptığı açıklamada “Kadınlar, çocuklar, LGBT+ bireyler ve tüm dezavantajlı gruplar bugün hala eşit olmayan güç ilişkilerini dengelemeye çalışmaktadırlar ” dedi.
Baro Başkanı Avukat Ayla Varan ve Komisyon Üyelerinin de katıldığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “10 Aralık 1948 tarihinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin kabulünün üzerinden 73 yıl geçti. 73 yıldır 10 Aralık İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye’de ve dünyada, tüm insanlık kazanılmış hakları için bugün hala mücadele vermektedir. Kadınlar, çocuklar, LGBT+ bireyler ve tüm dezavantajlı gruplar bugün hala eşit olmayan güç ilişkilerini dengelemeye çalışmaktadırlar. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kasım 2021 raporunda sadece kasım ayında 25 kadın cinayetinin gerçekleştiğini belirterek, “Kasım ayında öldürülen 25 kadının 8’i evli olduğu erkek, 4’ü birlikte olduğu erkek, 3’ü eskiden evli olduğu erkek, 3’ü eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si babası, 2’si tanımadığı bir erkek, 1’i tanıdık, 1’i akrabası tarafından öldürülmüştür. Öldürülen kadınların 1’inin faille olan yakınlığı tespit edilememiştir” tespitinde bulunmuştur.
Covid-19 pandemisi insan hakları ihlallerini de görünmez kılmaktadır. Yaşadığımız 2 yıllık süreçte cezaevlerindeki mahpuslara yönelik işkence ve kötü muamele iddiaları artmıştır. Tüm dezavantajlı guruplar ağırlaşan ekonomik ve sosyal koşullar sebebiyle daha fazla şiddete maruz kalmaktadır. Eşit yurttaşlık bilincine sahip olmayan siyasal iktidar erkek adalet sağlamakta, İstanbul Sözleşmesinden çıkmakta ve 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanunu etkili bir şekilde uygulamamaktadır.
Tüm bu yaşananlara rağmen alanda çalışan insan hakları savunucuları olarak hem hukuki düzlemde hem de sosyal hayatta eşitlik ve “amasız” “fakatsız” sahip olduğumuz haklarımıza sahip çıkmak için mücadele vermeye kararlılıkla devam edeceğimizi bildiririz.”
Semahat Başar

Yol Çilesinin Bitiş Tarihini Verdi Yol Çilesinin Bitiş Tarihini Verdi

Editör: Haber Merkezi