Döviz krizi ve pandemi etkisiyle artan fiyatlardan olumsuz etkilenen esnaf, akşamdan sabaha değişen fiyatlar nedeniyle zor durumda. Ekonomik dar boğazın etkilediği vatandaşların ise alışveriş yapacak durumu kalmadı.
Hopa’da esnaflık yapan market işletmecisi Tolga Makar, birkaç gün önce satın alınan ürünün, ertesi gün ya da ertesi hafta zamlandığını, satılan ürünün yerine yeni ürün koymakta güçlük çektiklerini belirterek “hiç bu kadar kötü bir durum yaşamamıştık,” diyerek dert yandı.
Ne vatandaşın alışveriş yapabildiğini ne de esnafın satış yapabildiğini belirten işletmeci Tolga Makar, “Market işletmeciliği yapıyorum aynı zamanda okul kantini işletmecisiyim, çok zorlanıyoruz. Alım gücü gerçekten çok düşük, biz hiç bu kadar kötü bir duruma yaşamamıştık, Koli koli aldığımız eşyaları artık tane iş almaya başladık. Bunlardan dolayı insanlar da mağdur ben 5 kiloluk yağ satamıyorum artık, 4 kiloluk yağlarda satılmıyor artık 1 kilo 2 kilo satıyoruz. Müşterilerin Alım gücü düşük ya veresiye veriyoruz ya nakit vermeye çalışıyorlar bir şekilde çevirmeye çalışıyoruz” dedi.
“Zamlara Etiket yetişmiyor”
Yaşanan kriz etkisinin kolay kolay normale dönmeyeceğini düşünen Tolga Makar, “Etiket yetişmiyor bazı marketlerde görüyorum etiket değiştirmek için eleman arıyorlar gerçekten durum çok ciddi ve sıkıntılar büyük. Şu an bir haftadır döviz düşmüş durumda hiçbir üründe düşüş görmedim etkilememiş çoğu stokçuları, zengini zengin yapmış öyle söyleyeyim. İnsanlar parayı geçmiş artık yalvarıyorlar durum gerçekten çok kötü kiminin evinde ekmeği olmuyor kimin evinde akşam pişecek aş olmuyor insanın içi el vermiyor. 15-20 senedir bu işin içerisindeyim, insanları mağdur etmemeye çalışıyoruz hep güler yüzlü olmaya çalışıyoruz, gücümüzün yettiği kadar yardım etmeye çalışıyoruz. Öğrencilerin bazıları taşımalı sistemle geliyor onların Yemeklerini de devlet karşıladığı için aileleri çoğuna para vermiyor. Arkadaşları gelip bir ürün aldığı zaman onların gözü kalıyor, çocuğun duruşundan anlıyorsun kıyamayıp ona da destek oluyorsun kimseyi mağdur bırakmamaya çalışıyoruz. Bu durum biraz zor düzelecek gibi şu anki mevcut iktidar da gitti yeni gelen de 15 sene 20 sene geriden gelmiş gibi olacak bu da bize yansıyacak onun etkisini kolay kolay atlatılacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

İbrahim Eksilmez’in Konuğu Oldu İbrahim Eksilmez’in Konuğu Oldu

Editör: Haber Merkezi