Serap Akyüz Hopa’da geri dönüşüm işi yapıyor
Yeniden kullanılabilen malzemeler geri dönüştürüldüğünde hem ekonomik açıdan hem de çevre açısından ciddi oranda fayda sağlamak mümkün oluyor. Geri kazandırılabilen ürünlerin yeniden kullanılması, yeni üretilmesi için harcanan enerjiyi, zarar verilen doğal kaynakları, masrafı çok büyük oranlarda azaltmaya yarıyor.
Serap Akyüz de, Hopa’da kendi dükkanında eski ürünleri geri dönüşümle yeniden kullanıma kazandırıyor. Önceleri evde kendi için geri dönüşümler yaptığını belirten Akyüz, bir senedir atölyesinde geri dönüşüm yapıyor. Dükkanın açılış süreci ve işleyişi hakkında açıklama yapan Akyüz, “Açtığım yerin kadınlara özgü olmasını istedim. Bir kadının istediği zaman neler yapabileceğini göstermek istedim Kadınlar en çok pembeyi sevdiği için ben pek sevmem ama genel olarak pembe sevildiği için, bir de marangoz ile ilgili ne olabilir tornavida vida gibi ürünler olduğu için bu yüzden pembe vida olsun dedik ismi. İsmini birkaç kişiye sordum güzel tepkiler aldık ondan sonra da böyle bir isim koymaya karar verdik öylece İsmi “Pembe Vida” oldu. Pembe Vida olarak Hopa’da geri dönüşüm işi yapıyorum daha öncesinde evde yapıyordum kendi akrabalarımla ve kendi çevrem oluyordu bir senedir atölyem var atölyede geri dönüşüm yapıyorum. Aslında marangozlukta çokta usta değilim daha çok boya yapıyorum dekoratif boyalar olarak eski ürünleri alıp yeniliyorum. Mesela kitaplıklar olur küçük dolaplar olur o şekilde dolaplarda yapabiliyorum genel olarak ahşap ürünleri ile ilgileniyorum. Ayak değişimi yapıyorum arka taraflarında bir çürüme varsa onun değişimini yapıyorum. Pandemi Dolayısıyla geri dönüşüm yapmaya başladım evde çok sıkıldık ve bunaldık bir değişiklik olsun diye bir de bu konularda benim çok ilgim vardı. Sadece boyalara değil marangozlarda ilgim vardı bu şekilde başlamış oldum. İlk etapta müşteri ürünü getiriyor. Zımpara ile başlıyoruz zımpara işleminden sonra astar katımıza atıyoruz sonrasında iki kat veya 3 kat boya yapılıyor ve en son vernikleme işlemi var sonrasında ürünü teslim ediyoruz. Benim elimden matkap gören dönüp bir bakıyor bu ne alaka diye ama çevrem bilir ben hep böyleydim.” dedi.
Dükkan açma hayalini eşinin desteğiyle gerçekleştirdiğini söyleyen Akyüz, “Evliyim 3 çocuğum var, eşim hep destek oluyor beni zaten tanıyor Evde oturup da kendi başıma bir şeyler yapacak biri değilim böyle bir yer açmak benim hep hayalimdi hayalimi gerçekleştirdim ve o’da destek oldu. İlk etapta arkadaşlarım da destek oldu onlar alışveriş yapıyordu, küçük bir yer zaten burası boş kalmıyoruz çok şükür. Müşteri getiriyor ben onun hem tamiratını yapıyorum hem de boyama işlemini yapıyorum. Gelen müşteriye bir yerde iki tane veriyorum genelde eski ürün alıyorum yeniliyorum ve teslim ediyorum işlemim genelde bu şekilde oluyor. Bazen bunu aldığım zaman bırakıyorum ertesi gün tekrar başlıyorum ama o gece rüyama bile giriyor onu bitirmem lazım çünkü elimden gelse gece gelip onu bitiririm öyle aklıma takılıyor o işi bitirmem lazım diye.”
Çalışmak isteyen herkese seve seve yardımcı olacağını belirten Serap Akyüz, “Şu anda tek başıma çalışıyorum herhangi bir çalışanım yok şu an biraz kendi başımayım ama İlerleyen zamanlarda kurslarda açmayı düşünüyorum bu işi severek yapıyorum öğrenmek isteyene ben destek olmak isterim her açıdan. Yanında çalışmasına bile gerek yok ben geldim desin girsin kapıdan başımın üstünde yeri var, herkese elimden geldiğince yardımcı olmak isterim. Çıkardığım ürün önce beni memnun etmeli ben o şekilde çalışıyorum içime sinmeyen bir ürünü asla müşteriye teslim etmiyorum çağırıyorum geliyor bakıyor ve sonrasında teslim ediyorum, yani şu kapıdan mutsuz çıkamaz kimse mutlu çıkmalı benim için. İşimdeki başarının en büyük sebebi bu olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
İbrahim Eksilmez

İbrahim Eksilmez’in Konuğu Oldu İbrahim Eksilmez’in Konuğu Oldu

Editör: Haber Merkezi