Köy buluşmaları gerçekleştirerek vatandaşların taleplerini dinliyor. Köy buluşmaları gerçekleştirerek vatandaşların taleplerini dinliyor.


Hopa’nın Pınarlı köyü ile Hendek Köyü arasındaki alanda karaca sayısında ki azalma köylülerin tepkisini çekiyor. Köy sakinleri, karacaların sayılarının azalmasının nedenin kaçak avlanma olduğunu söylüyor.
Kaçak avcıların bölgede yoğun olduğunu belirten köylüler, “Daha önceleri Karacalar köy içinde gezerlerdi herkes karaca sürülerini görürdü. Ancak 2-3 senedir artık karacaları doğru dürüst göremez hale geldik. Çünkü neredeyse her geçe silah sesleri geliyor. Kaçak avcılar bölgede cirit atıyor” diyorlar.
Bölgede Karacaların yok olmak üzere olduğunu belirten Pınarlı Köyü sakinlerinden Şencan Kırçiçek, “Burada Karaca yaşıyor yani devletin koruma altına aldığı Karacalar burada yaşamaktadır. Kaçak avcılık yapıyorlar, Karaca avcılığı yapıyorlar. Biz şikâyetimizi milli parkları ettik, Milli Park görevini yaptı Jandarma da yapıyor ama bir türlü bunun ardı gelmiyor” ifadelerine yer verdi.
Köy sakinlerinden Şencan Kırçiçek, “Burası Pınarlı köyü ile Hendek Köyü arasındaki nokta yerimiz, bu görmüş olduğunuz yer bizim dağımızın yamacı. Burada Karaca yaşıyor yani devletin koruma altına aldığı Karacalar burada yaşamaktadır. Ben İstanbul'dan geldim buraya Karacalar 4 senede bu mevsimlerde özellikte buraya geldiklerinde silah sesleri ile köpek sesleri ile bağrışmalarla Karaca avlıyorlar. Çok şükür milli parkları, jandarmayı aradılar 2 köyün muhtarı da aradılar, Jandarma geldi dün sanırım bir kısmı burada yakalandı araçlarını aldılar. Ben şahısların hiçbirini tanımıyorum ama kaçak avcılık yapıyorlar, Karaca avcılığı yapıyorlar. Kaçak avcılık yapıyorlar bizlerin domuz avına bir şey dediğimiz de yok ama Karacaları yok ettiler ben buraya geldiğim zaman Karacalar benim evimin önüne kadar geliyordu 8,9 Karaca’yı gece geçerken görüyordum bunları yok ettiler. Biz şikâyetimizi milli parkları ettik, Milli Park görevini yaptı Jandarma da yapıyor ama Kaçak oldukları için tam belirleyemediler onlar da çünkü kaçak avcılık yapıyorlar. Örnek veriyorum sürekli avlarda domuz avlarında falan ambulansın olması lazım, jandarmanın olması lazım, ormancının olması lazım, hemşirenin olması lazım. Biz bir şey demiyoruz domuzu vursunlar zararlı bir hayvan, ama Karaca’yı neden vuruyorsunuz bu güzelim coğrafyada Karacayı neden vuruyorsunuz sizlere ne zararı var” dedi.
Kaçak avlanmaların ekolojik düzeni bozduğuna dikkat çeken Şencan Kırçiçek, “Milli parklar diyor ki ben buraya av sahasına açtım buraya av sahası açma, burası içerisinde avlanmak yasaktır de, iki tepe arasında hayvanlar gelsin geçti yaşasın burada. Ekoloji düzen o kadar bozuldu ki, dağda yaşayan hayvanın ne zararı var neden vuruyorsun, o hayvan etinden ne olur. Bulunduğumuz bölgenin üzerinde 40-50 dönümlük bir yerimiz var. Kar yağınca buraya iniyor, Karaca öyle bir hayvan ki köpek gelip rahatsız ediyor ya onu o hayvan oradan gittiği zaman bir daha da aynı yere gelmiyor. Vurmaya çalıştığında eğer bulamazsan o zaten gidiyor intihar ediyor Allah öyle bir özellik vermiş onlara. Burada örneğin Atmaca’da tutanlar var, Atmaca’yı bir süre sonra sallıyorlar onların bir zararı yok. Atmaca tutmanın da bir zararı yok ama bizim tek derdimiz buradaki Karaca yok etmeleri, hayvan artık yok yani göremiyorsunuz.” İfadelerine yer verdi.
Songül Şişman

Editör: Haber Merkezi