Hopa Ticaret ve Sanayi Odası ile Zonguldak, Karadeniz Ereğli, Devrek, Çaycuma, ve Alaplı Ticaret ve Sanayi Odaları arasında kardeş oda iş birliği protokolü imzalandı.
Programın açılış konuşmasını Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek gerçekleştirdi. Akyürek, Hopa ve Kemalpaşa’nın önemli bir güne şahitlik yaptığını belirtti. Kardeşlik hukukuna imza atıldığını vurgulayan Başkan Akyürek, "1940'lı yılların başında Hopa ve Kemalpaşa'dan Zonguldak'a çok sayıda insanın göç etti ve Kara Elmasın kenti Zonguldak’ta yerini aldı." Dedi.
Hopa ile Zonguldak’ın bağlarının çok eskiye dayandığını kaydeden Akyürek, bu bağları kardeşlik ve iş birliği protokolü ile daha da güçlendireceğiz. Zonguldak'tan gelen oda Başkanlarını Hopa’da ağırlamaktan mutluluk duyuyorum" şeklinde konuştu.
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir ise, Zonguldak'ın kömür ve demir çelik sanayisi nedeniyle gurbetçi kenti olduğunu söyledi.
Türkiye'nin her yerinden binlerce insanın Zonguldak’ta alın teriyle çalışarak üretime katıldığı anlatan Başkan Demir, "Gurbet memleketi Zonguldak insanları kardeş yaptı. Maden ocaklarında her işçinin canı birbirine emanettir. Yer altında herkes birbirinin kardeşi oluyor. Türkiye’nin her yerinden insanlar var. Zonguldak bu özelliği ile Türkiye’nin en renkli kentlerinden biri" diye konuştu.
Hopa ile Zonguldak’ın dost ve kardeş şehirler olduğunu anlatan Başkan Demir, "Biz bunu bugün burada bir resmiyete dökmüş olacağız. Pekiştirmiş olacağız" dedi.
Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek, ‘Bu kardeşlik protokolü iki şehir arasındaki işbirliği, dayanışmanın sembolü olacağını düşünüyoruz. Güzel kazanımları destekliyor, teşekkür ediyoruz.’ ifadelerini kullandı.
Hopa Kaymakamı Gürkan Üçüncü, “Burada Hopa denilince ticaretin merkezi olduğunu 5 aydan beri tamamı ile teneffüs ediyorum. Ticaretin bütün inceliklerini gören ve yaşayan bir şehir Hopa ve Kemalpaşa ve bu birikimlerini diğer bütün illerinde dinamikleri ile beraber birleştirip Hopamız Türkiye’mizin orta Asya'ya açılan kapısı olduğunu bir kez daha bu kardeşlik protokolü ile pekiştirmiş olacağız. Ve daha nice çalışmalar yapılabileceğini Hopa'da ve Kemalpaşa’da Türkiye'nin en büyük kapısı olacaktır ve gelecekte en kilit ilçelerden bir tanesi olacaktır. Yeni model ile beraber günlük 728 tıra kadar ihracat rakamımız oluşmuş ve biz bunu daha da yukarılara nasıl çıkarabiliriz diye bunun çabası içerisindeyiz. Bu tür iş birliklerini de yapacağımız işin niteliğinden niceliğinin yanında artmasını sağlayacağını düşünüyorum. Zonguldak bizim bir parçamız bende Karadenizliyim hem Rizeli hem Trabzonluyum hem hopalıyım ve sizin orada birçok akrabam var o yüzden Zonguldak bizim için bir ayrı bir yer görmediğimiz ama çok sevdiğimiz bir yer. Bu noktada hem bu iş birliğinin Zonguldak ili ile olması beni bir kez daha mutlu etmiştir bu noktada sonrasında iş birliğinin devam ederek daha da arttırılarak ortak projeler ile geliştirilmesini umut ediyorum” diye konuştu.
Aynur Bağdat

Mahalleye Bir Kadın Eli Değecek Diye Yola Çıktım Mahalleye Bir Kadın Eli Değecek Diye Yola Çıktım

Editör: Haber Merkezi