Türk Eğitim-Sen Artvin Şube Başkanı Hüseyin Aydın, ataması yapılmayan öğretmenler varken, öğretmen açığının ücretli öğretmen başlığı altında, alan dışı kişiler tarafından karşılanmasına tepki gösterdi.
“500 bin öğretmen kapıda bekliyor atama bekliyor. Milyonlarca öğrenci öğretmenlerini bekliyor ve siz sadece 2021 KPSS puanından sonra 15 bin atama yapıyorsunuz. Bu açığı neresini kapatabiliriz 15 bin kişiyle? Biz ücretli öğretmenlerin bu kısmını kabul edilebilir bulmuyoruz” diyen Türk Eğitim-Sen Artvin Şube Başkanı Hüseyin Aydın, açıklamalarda bulundu.
Öğretmen açığına rağmen yapılan atamanın yetersiz olduğuna dikkat çeken Aydın, “Milli Eğitim Bakanlığımızda öğretmen açığı var ve yapılan atamanın 15 bin olduğunu görüyoruz. Türk Eğitim-Sen olarak her yıl valiliklerden sayılar talep ediyoruz hangi branşta hangi öğretmenler çalışıyor ve bunların sayısı kaç tane en son yaptığımız araştırmada 1’nci dönemde Hakkâri ve Bolu ve illeri hariç diğer valiliklerden gelen rakamlar şu şekilde; 85 bin 513 diğer iki ili dahil ettiğimizde 86 binin üzerinde ücretli öğretmen çalışıyor. Ücretli öğretmen Milli Eğitim’in kanayan yarasıdır. Çünkü bir ücretli doktor, ücretli savcı, ücretli hâkim yokken ücretli öğretmen garabeti ile biz hayatımızı devam ettiriyoruz” dedi.
“Belirli Şartlarla Vekil Öğretmen Atansın”
Vekil öğretmen sisteminden bahseden Hüseyin Aydın, “bizim talebimiz de bugün vekil öğretmen uygulamasının hayata geçirilmesi ama belirli şartlarla. Bir öğretmen arkadaşımız hasta olmuş olabilir, uzun süreli raporlar olabilir, doğum yapmış olabilir, askere gitmiş olabilir birçok sıkıntı bir araya gelir ve ücretsiz bir izin kullanabilir. Bu arkadaşımızın yerine bir öğretmen görevlendirilmeli midir evet, bu öğretmen de vekil öğretmen olmalıdır 657 sayılı devlet memurları Kanunu’na göre” şeklinde konuştu.
Velilerin ücretli, sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımı da yaptığını söyleyen Aydın, ücretli öğretmenin kadrolu öğretmen ile aynı saat çalıştığını, maaşlarının az sigortalarının yarım ödendiğini vurguladı.
“Eğitimde tasarruf olmaz”
Eğitim fakültelerinin fazla olması ama mezunların çalışacak alanlarının olmamasına değinen Hüseyin Aydın, “Eğitimde tasarruf olmaz bu net. Siz sınıfları tam yapacaksınız bu sınıfı temizliğinden sorumlu personellerimiz tam olacak, bu işi yapmakla yükümlü memurlarımız tam olacak öğretmenlerimiz kadro ile tam olacak burada her şey bir bütün içerisinde tam olursa bir başarı elde edebiliriz. Eğitim fakültelerini arttırıyoruz her ilde eğitim fakültesi her bölümde eğitim fakültesi ve bu eğitim fakültesi sürekli mezun veriyor ve bunlar bir şekilde istihdam edilmek zorunda. Düşünebiliyor musunuz siz 25 yaşına kadar okumuşsunuz bir konuda uzmansınız okuldan çıktıktan sonra istihdam edilebileceğiniz bir yer yok. Devlet diyor ki benim için fazlasın o zaman kontenjanları düşürünŞubat ayında 15 bine yakın personel atanmıştı 500 bin atama bekleyen, 120 bin boş kadro ile 86 bin ücretli öğretmen hiçbir yara kapatmaz maalesef bu yara için bu bant çok küçüktür.”
İfadelerine yer verdi.
İbrahim Eksilmez

Mahalleye Bir Kadın Eli Değecek Diye Yola Çıktım Mahalleye Bir Kadın Eli Değecek Diye Yola Çıktım

Editör: Haber Merkezi