“Çanakkale’de yenilmez denilen Donamaları bozguna uğrattık”
Çanakkale Şehitlerini Anma ve Deniz Zaferi yıl dönümünde tiyatro gösterisi düzenlendi
Artvin Çoruh Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu hocaları ve öğrencileri Ahmet Nihat Gökyiğit Kongre salonunda tiyatro gösterisi sergiledi.
Türk tarihine büyük bir destan olarak yazılmış ve Anadolu toprakları ve Boğazların Türkler hâkimiyetinde kalmasını sağlayan Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yıl dönümü Çoruh Üniversitesi BESYO bölümü hocaları tarafından hazırlanan programla kutlandı. Ahmet Nihat Gökyiğit Konferans salonunda gerçekleştirilen programa Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Programda konuşma yapan Rektör Prof. Dr. M. Sıtkı Bilgin, “Çanakkale Zaferini en kısa şekilde, eşsiz ve yüksek bir edebi anlatımla şiirleştiren ve adeta bu Zaferle bütünleşen Milli şairimiz Akif'in dizeleriyle özetlemek gerekirse; Şu boğaz Harbi nedir var mı dünyada eşi, en kesif Orduların yükleniyor dördü beşi Tepeden yol bularak geçmek için Marmara'yı, Kaç donamayla sarılmış ufacık bir karayı ya da şair Canfer Balçık'ın dizelerinde olduğu üzere Seddülbahir, Conkbayırı Arıburnu Kirte'de cesaret ve feragat var yüreklerde zirvede diyerek ifade ettikleri gibi Çanakkale'de karşımızda dünyanın en güçlü devletleri olan İngiltere ve Fransa'nın yanında pek çok devletin de askerleriyle savaştık ve yenilmez denilen İngiliz Armadası ile Fransız Donamasını bozguna uğrattık. Dolayısıyla Çanakkale, 1683 Viyana bozgunundan beri pek çok savaş ve toprak kaybeden Türk Milletinin düşmanı en son ve en kilit noktada durdurduğu yerdir. Bundan dolayıdır ki İngilizler, Çanakkale Savaşlarından bahsederken “Mother of Wars' yani Savaşların Anası olarak bahsetmişlerdir. Tarihi bütün derinlikleriyle bilmek ulusal ve toplumsal bilinci geliştirir. Tarih bilinci; birlik beraberlik kardeşlik dayanışma gurur ve güven duygularını geliştirir zirveye taşır” ifadelerini kullandı.
Rektör Prof. Dr. Bilgin, “Bugünkü ilk Orta Lise ve Üniversiteli gençlerimize düşen en mühim vazifelerden biri de Çanakkale Zaferini öğrenmeleri ve bu ruhu idrak etmeleridir. Bunun için pek çok panel yapılıyor makale ve kitaplar yazılıyor programlar icra ediliyor. Artvin Çoruh Üniversitesi de bu noktada topluma doğru bilgi verme ve bilinçlendirme sorumluluğuyla hareket etmeyi birinci vazife addetmekte ve elinden geldiğince sosyal tarihi kültürel ve edebi çalışmalara ağırlık vermekte, bunlarla ilgili makale ve kitapları üretmek için yoğun çalışmalar yapmakta ve seminer kongre faaliyetlerini yürütmektedir” şeklinde konuştu.
Rektör Prof. Dr. M. Sıtkı Bilgin, programı hazırlayan BESYO Müdürü ve Öğretim Üyesi Dr. Gamze Ünaldı, öğrencilere ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti.
Program öğrencilerin Çanakkale ruhunu anlatan duygusal tiyatro gösterisinin ardından sona erdi.
İbrahim Eksilmez

sokak hayvanları için bir araya geldi sokak hayvanları için bir araya geldi

Editör: Haber Merkezi