Minimum Karbon Ayak İzi hedefiyle "Gelecek için Yelken Açıyoruz" yolculuğunu başladı.
İklim değişikliğine dikkat çekmek için Hopa sahilinden başlayan 17 gün sürecek ve Hatay'da tamamlanacak tur, motor kullanılmadan yalnızca yelken ile 24 saat aralıksız olarak gerçekleşecek.Hatay'a yelkenli tekneyle geçmeyi planlayan yelken eğitmeni Murat Tan ve amatör denizci Emre Diyar’ın yolculuğu Hopa Limanı’ndan başladı.
Tan ve Diyar "Geleceğe Yelken açıyoruz" sloganıyla küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan iklim değişikline dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla denize açıldı. İkili,Yolculuk süresince su dışında paketli gıda tüketmeyerek geri dönüşüm konusunda farkındalık yaratacak.
Murat Tanve Emre Diyar, teknenin motorunu kullanmadan yelken gücü ve tekenin üzerinde kurulu olan güneş panellerinden elde edecekleri enerji ile Karadeniz, Marmara, Ege Denizi ve Akdeniz'i geçerek Hatay Arsuz'da Türkiye turunu tamamlamayı planlıyor. Güzergâh üzerindeki çeşitli il ve ilçelerde oluşturulacak kortejler eşlik edecek.
Murat Tan, yola çıkmadan yaptığı açıklamada, uzun yıllardır yelken sporuyla ilgilendiğini ve şuan da İzmir’de bir yelken okulunda baş eğitmenlik yaptığını açıkladı.
“Sera gazı salınımı, karbon ayak izi gibi doğaya zarar veren unsurlar nedeniyle yaşanan iklim değişikliği doğanın yavaş yavaş yok olmasına sebebiyet veriyor. yaşanan bu duruma dikkat çekerek toplumda bir duyarlılık oluşturmayı amaçlıyoruz. Güzergah boyunca bütün kıyılarımızdan numune sular alacağız. Bu suları analize gönderip problemleri sorunları belirleyerek tüm halkımıza anlatmak istiyoruz. Konumuz sadece deniz kenarında yaşayan insanlar değil. Deniz hepimizin denizi, vatan hepimizin vatanı" ifadelerine yer verdi.
Yaşanan afetlerin iklim değişikliğinden kaynaklandığına dikkat çeken Tan, “Bu afetlerin iklim değişikliği nedeniyle yaşandığını gözlerimizle gördük. Çiğli Belediye Başkanı ve Avrupa İklim Paktı Türkiye Büyükelçisi olan Utku Gümrükçü’nün fikriyle “Geleceğe Yelken Açıyoruz” sloganıyla bu projeyi hayata geçirdik.Toplamda 1500-1600 deniz mili yol alacağız, rüzgâra da bağlı olarak 16-17 güne Arsuz’a ulaşmayı planlıyoruz. Sadece güneş ve rüzgar enerjisiyle yol olacağız. Hiç durmadan yol alacağız. Rüzgar dindiğinde ister istemez duracağız. Yiyecek olarak da hazır ürün kullanmayacağız. El yapımı yiyecekler olacak." Şeklinde konuştu.
Amatör denizci Emre Diyar, "Bu yolculuktaki amacımız doğayla barışık şekilde bu yolculuğun yapılıyor olmasını göstermek, iklim değişikliğine su sıcaklıklarının farklılığına, balıkçıların sorunlarına ve vatandaşlarımızın iklimle ilgili yaşadığı sorunlara dikkat çekmek. Seneye yine bunu tekrarlamak istiyoruz. Böylelikle bu yılla gelecek yıl arasındaki farkı karşılaştıracağız. Denizlerde görünen plastiklerden daha çok görünmeyen plastik partiküller var ve deniz doğasının değişmesine neden oluyorlar. Deniz siteminin korunması çok önemli, bu projeyi bunun için yaptık. Nerelerde sıkıntılar var bunları tespit etmek istiyoruz ki sorunları çözelim." ifadelerine yer verdi.
Hopa Liman Başkanı Fuat Solak da böylesine önemli anlamlı bir projenin başlangıcının Hopa Limanı’ndan başlıyor olmasından son derece memnun olduklarını belirtti.
Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi de ikiliye Hatay'dan meydana gelen orman yangınlarında yok olan ormanlık alanlara ekilmesi için sembolik olarak çam kozalağı verdi.
Aynur Bağdat

Hopaspor  yenik düştü Hopaspor  yenik düştü

Editör: Haber Merkezi