“112 hatlarını gereksiz çağrılar ile meşgul edenlere cezai müeyyide var”
Artvin Valiliği Bünyesinde 10 Şubat 2021 yılında hizmet vermeye başlayan 112 Acil Çağrı Merkezi geçtiğimiz yıl Yüzde 76 Asılsız, Yüzde 24 Asıllı olmak üzere 169 bin 586 çağrıya cevap verdi.
Artvin 112 Acil Çağrı Merkezi müdürü Şenol Çiftçioğlu 112 Acil Çağrı Merkezi hakkında da bilgi vererek, Acil durumlarda 112 arandığında vatandaşın nasıl davranması gerektiği konusunda açıklamada bulundu. “Çağrı merkezimiz 10 Şubat 2021 tarihinde 110 itfaiye, 156 jandarma, 177 Orman yangın, 10 Mart 2021 tarihinde de 122 afet, Alo AFAD ve 155 polis hatları ile 112 çağrı merkezi çatısı altında koordinasyonu sağlamak üzere entegrasyon sağlanmış oldu. 14 Aralık 2021 tarihi itibarıyla bilindiği üzere ilçelerdeki itfaiye 110 santralleri farklı olduğu için bunların Entegrasyonu 14 Aralık 2021 tarihinde yaparak il genelinde bütün nüfusu hitap edecek şekilde Entegrasyonu sağlanmış ve bütün il genelindeki yaklaşık 170 bin nüfusa hizmet vermeye başlamış olduk. Çağrı merkezimize toplam 169.586 toplam Çağrı gelmiştir, bu çağrıları 40 bin 664 vakaya dönüşmüş, 129 bin 902 Bilgi amaçlı ya da asılsız dediğimiz vaka dönüşmeyen Çağrı olarak kayıtlara geçmiştir. Yüzde bazında baktığımız zaman yüzde 76 asılsız, yüzde 24 asılı. Ülke geneline baktığımız zaman gelen çağrıları ülke genelinde 81 ilde yüzde 67 asılsız, yüzde 33 asılı vaka olduğunu görmekteyiz” dedi.
İhbar geldiği anda saniyeler içerisinde yönlendirme yaptıklarına dikkat çeken Şenol Çiftçioğlu, “Vatandaşın talebi Neyse hemen karşılamaya başlıyor buradaki süre 1 saniyenin altında Eğer vaka asıllı bir vaka ise Vakaya dönüşebilecek bir olaysa çağrı yönlendirme personeline gönderiyoruz. Burada bu çağrı yönlendirme personelin Reaksiyon süresi 2,5 saniye sadece Tabii ki konuşma sözleri de var. Bir saniye içerisinde çağrıyı karşıladıktan sonra 30 saniye içerisinde aranan yerin ekrana düşen Jandarma bölgesi ya da emniyet bölgesi ekranın renk bakımından kırmızı ya da mavi olarak düşmekte ve düşen Duruma göre de lokasyon belirlendikten sonra vatandaşı ayrıntılı bir şekilde adres bilgileri alındıktan sonra ilgili kurumlara yönlendiriliyor. 30 saniye konuşma süremiz var bir saniye karşılama süremiz var” dedi.
112 hatlarını gereksiz çağrılar ile meşgul edilmemesi konusunda uyarılarda bulunan Çiftçioğlu, “Vatandaş 112 acil çağrı merkezi numarasını çevirdiği anda 112 acil çağrı merkezi müdürlüğümüzün uzman operatörleri çağrıyı alıyor. Vakanın asıllı mı asılsız mı olduğunu öğrendikten sonra vakaya dönüşebilecek çağrıyı hangi kuruma ilgilendiriyorsa alınan çağrıyı çağrı yönlendirme personeli devralıyor. Sahada vakaya ya da olaya en yakın ekip kim ise olay yerine ekipleri yönlendiriyor. Sizlere en kısa süre içerisinde ulaşılabilmesi için lütfen adresinizi en doğru şekilde verin. Adresinize en yakın bilinen yer var ise, bazı durumlarda adres bilinmeyebilir cami olsun, park olsun, zincir marketler olsun bu gibi yerlerle adresinizi arkadaşlarımız talep etmeniz gerekmekte. Duyduğunuz siren sevdiklerinizi kurtarmak için çalışıyor olabilir trafik yoğunluğu ve kötü hava şartları size ulaşma suresini geciktirir. Ulaşım süresinin kısalması için lütfen acil araçlar yol verin gereksiz çağrılar ile meşgul etmeyin. 112 hatlarını gereksiz çağrılar ile meşgul edenlere cezai müeyyide var.” Dedi.
Uğur Aykan

20 Yıldır Vatandaşlar İçin Dilekçe Yazıyor 20 Yıldır Vatandaşlar İçin Dilekçe Yazıyor



Editör: Haber Merkezi