Alanları Doldurdu Alanları Doldurdu


Artvin’de mobilya üretimi ve koltuk döşeme yapan Mithat İnci ve eşi Selda İnci sektörün eksiklikleri ve sektöre girdiklerinde yaşananlar hakkında açıklamalarda bulundu.
Bu işe ilk başladığı zaman genelde yadırgandığını ama artık insanların alıştığını hatta hatta çoğu kadından takdir aldığını vurgulayan Selda İnci, “mobilyacılığın her aşamasında varım diyebilirim, önceden daha çok bu mesleği erkekler yapıyordu, nadir olsa da yapan kadınlar vardı tabi ki, ama şu anda daha fazla kadın var bu meslekte. Samsun’da makine kısmında olsun, dikim kısmında olsun kadınların daha fazla görev aldığını gördüm. Bu işe ilk başladığımda Artvin’de de genelde yadırgıyorlardı. İnsanlar beni sandalye çakarken, malzeme yaparken gördükleri zaman “sen mi yapıyorsun, burada başkası yok mu” gibi sorularla karşılaşıyordum ama şuan alıştılar, daha kimseden tepki almıyorum hatta çoğu kadından takdir bile aldım iyi ki yapıyorsun diye. Zor bir iş, ağır bir iş ama yapılmayacak bir iş değil. Bu işe başlamadan önce dikiş yapabiliyordum ama modele göre dikmeyi bilmiyordum, eşimin göstermesiyle dikmeye başladım. Şimdi artık kendim modele göre kesip dikebiliyorum” şeklinde konuştu.
Sektördeki en büyük sıkıntının eleman yetiştirememek olduğunu ifade eden mobilya döşeme ustası Mithat İnci, Artvin’deki mobilyacılık sektörünü şu sözlerle değerlendirdi: “Artvin’de mobilya sektörü güzel bir sektör, biz genel olarak tamir ve yeni üretim yapıyoruz. Sektördeki en büyük sıkıntımız eleman yetiştirememek. Çırak bulamıyoruz bulduklarımız da kalıcı olmuyor. Meslek lisesinden çalışan elemanım var ama devamlılığı olmadığı için bu bize de problem oluyor. Sürekliliği olan eleman bulamadığımız için ailece çocuklarım ve eşimle beraber çalışıyoruz.”
Kullanılan malzemede değişim olduğu için Eskiye göre kalitenin düştüğünü söyleyen İnci “Yaptığımız döşeme işlemi müşterinin talebine, isteğine bağlı olarak müşterinin evinden alıp söküp, temizleyip, döşeyip tekrar müşterimize teslim ediyoruz. Eskiden mobilyalar ağırlıklı olarak kayın malzemesinden yapılıyordu, fabrikalaşma sektöründe daha çok suntaya yöneldi. Müşterilerimiz koltuklarını yıkadıklarından dolayı malzemesi suntadan olan mobilyalar daha fazla fire veriyor, daha fazla deforme oluyor. Yıkandığı zaman sunta şişme yapıyor ve parçalanıyor. Eskiden kullanılan malzemelerde ise ağırlıklı olarak ağaç kısmı kayın malzemesinden olduğu için, eski mobilyalarda bu tür bir sıkıntı yaşanmıyordu.” ifadelerini kullandı.
Songül şişman

Editör: Haber Merkezi