Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, Artvin Arı Yetiştiricileri birliği tarafından kurulacak ‘Arı Analiz Laboratuvarı’ hakkında açıklamalarda bulundu.

Durmuş, Analiz laboratuarı sayesinde Artvin’deki arı ölümlerinin önüne geçmeyi veya azaltmayı planladıklarını belirtti.

Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği teknikerleri Rahime Özçelik ve Gülçin İspir Çelik’in Hacettepe Üniversitesinde aldıkları eğitimler sonrasında kuracakları ‘Arı Analiz Laboratuvarı’ hakkında bilgi veren Durmuş, arı ölümlerinin önüne geçmeyi planladıklarını aktardı.

Ekmek Parası Siyasi Malzeme Mi Oldu? Ekmek Parası Siyasi Malzeme Mi Oldu?

Kadınların arıcılığa yönlendirilmesi sayesinde arıcılığa katkı sağlanacağını ifade eden Durmuş,

“Artvin'de 45 tane aktif kadın aracımız var. Artvin'de kadınları arıcılığa biraz daha yönlendirebilirsek Artvin'de arıcılığın gelişmesini sağlarız. Erkek arıcılarımız yanlış anlamasın ama biz biraz tembeliyiz. İşimizi yapacağımız zaman başka bir şey yapmaya çalışıyoruz, başka bir yere gidiyoruz arıya bakamıyoruz. Arıya bakamadığımız için yaşatması zor oluyor. Ama hanımlar arıya el attığı zaman ev işi gibi arı bakımını da titizlikle yaptığını görüyoruz. Arıcılık yapan hanımlar dört dörtlük arıcılık yaptığını görüyoruz. Hem ekonomiye hem kendilerine katkı sağlıyor. Kadınların buna girişimde bulunmalarına biz Arıcılar Birliği olarak destek veriyoruz. Her zaman yanlarındayız.” Dedi.

Bilinçsiz arıcılık yapılması nedeniyle arı hastalıklarının çoğaldığını hatırlatan Durmuş, laboratuvar ile hastalıkların erken teşhis edileceğini belirterek “Arı hastalıkları ile ilgili Türkiye'de bayağı bir sıkıntı var. Arı hastalığına sebep olan bilinçsiz arıcılık yapan arıcılarımız. Hobi olarak arıcılık yapanlar profesörleri dinlemeyen arıcılarımız yanlış uygulamalar yapıyorlar. Arıyı beslemek için şekerle besleriz veya balla besleriz fazla beslemek arıya zarardır. Arıyı beslerken arının yiyemeyeceği gıdaları vermememiz gerekiyor arılarımız dana gibi değildir otla Tuzla beslenmez araba alıyor bal dışında başka bir şey yemez şayet bal yoksa şeker şerbeti ile arıyı besleriz. Bu konuda arı hastalıkları çoğalmaya başladı. Ülkemizde vatandaş arıya pekmez veriyor, limon veriyor, greyfurt bile veren var. Bunun önüne geçmek için biz tekniker elemanımızı Hacettepe Üniversitesinde bir hafta kurs alarak arı hastalıkları sertifikalarını aldılar. Biz Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği bünyesinde bir laboratuvar kurduk önümüzdeki günlerde açılışını yapacağız. Kızlarımızın aldığı sertifika ile Artvin'e iki tane hoca kazandırdık. Türkiye genelinde ilk kez Arı Yetiştiricileri Birliği arı hastalıkları konusunda uzman olarak burada laboratuvarda bakacağız. Üreticilerimize bu müjdeyi verelim. Türkiye'de ilk kez yapılıyor bu çok önemli arıcılarımız hastalıklı arıları ya da hasta olduğundan şüphelendiği araya bir kavanozda 15-20 tane canlı arı koyarak bize getirecek kızlarımız bunu laboratuvarda ameliyat edecek analiz edecek. Varsa bağırsağında vorova veya başka bir hastalık mı var hangi tür parazit varsa anlatıp tedavisini ona göre uygulatacak. Bu uygulama ile Artvin’deki arı ölümlerinin önüne geçmeye veya azaltmayı planlıyoruz. Bunu her Arıcılar Birliği'nin yapmasını temenni ediyorum sadece Artvin ile olmaz. Arıcımız arısı hasta olduğunda getirecek ve bizim teknikerlerimiz gerekli incelemeleri yaptıktan sonra teşhisi koyacak ve tedavi ona göre uygulanacak büyük oranda arıların kurtarılacağını inanıyorum. Laboratuvarımız yapıldı malzemelerimiz alındı sadece içinde birkaç donanımı eksik onları tamamlayacağız önümüzdeki haftalarda açılışını yapmayı planlıyoruz.”diye konuştu.

Aycan Koç9c7c258c-9a9d-428d-83b1-7846b498

Editör: Haber Masası