Artvin ve çevresi başta olmak üzere Türkiye'nin değişik illerinden antika eşyalar toplayan Dişli, 2017'de Hopa Belediyesine ait 3 katlı tarihi ahşap konağı kiralayarak burada 6 yıldır antikaları sergiliyor.

Sergilenen ürünler arasında eski madeni paralar, silahlar, saatler, mutfak ürünleri, tarım aletleri, değirmen taşı, pusula, motosiklet, fotoğraf makinesi, radyo, dikiş makinesi, daktilo, kilim, ve çeşitli mesleklere özgü antikalar yer alıyor.

Dişli, yaptığı açıklamada, antika merakının çocuk yaşlarda başladığını ve halen devam ettiğini kaydetti.

18 yaşında Almanya’ya gidip uzun yıllar yurt dışında yaşamasına rağmen, Hopa'dan hiç kopmadığını kaydeden Dişli, yıllar sonra geri dönerek tekrar burada yaşamaya başladığını söyledi.

antika ey 06 (2)

Yurt dışında başladığı antika eşya biriktirme merakını Türkiye'ye döndüğünde de devam ettirdiğini kaydeden Dişli, "Buraya geldim. Buranın kültürünü araştırdım. Gezmediğim köy, uğramadığım, dede-nine kalmadı. Antika aletler eşyalar topladım. Hopa Belediyesinden bu tarihi binayı kiraladım. Bende bir kültür evi olarak bu yörede ki demircisinden, bakırcısından, kadım geçmişimizden bize kalan, gemicilerimiz başka ülkelerden getirdiği ürünlerin birçoğu burada sergilenmektedir. 5 bin civarında ürün var. Türkiye'de bu denli yoğun, zengin başka bir şahıs müzesi yoktur. 8-10 yaşında dedemin silahına olan ilgimle başlayan antika hevesim artarak bugünlere geldi. Benim o merakımı heyecanımı bugün ben başka insanlara aktarmak istiyorum. Hopa Kültür Evindeki her ürünün ayrı bir değeri ve anısı var." dedi.

Kültür evinde geçmişi 1800'lü yıllara dayanan ürünler olduğunu anlatan Dişli, "El eşi göz nuru birçok özel parça var. Bunlardan biri de, 6 ay önce bir ailenin paraya sıkıştığını ve elindeki kilimi satmak istediğini duydum. Gittim kilime baktım. 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk ölmeden bir kilim dokumuşlar ve Atatürk’e vermek istemişler. Atatürk’e ulaştıramamışlar ve kilim ellerinde kalmış. Satın alarak koleksiyonuma koydum. Kilimin üzerinde "Yaşasın Türk Ulusunu Cumhuriyete Kavuşturan Atatürk" yazıyor. Bu kilim çok değer verdiğim bir parça." ifadelerini kullandı.

İlçe Danışma Toplantısı Yapıldı İlçe Danışma Toplantısı Yapıldı

Haber: Eda BAŞAR ÖZKAN

Editör: EDA BAŞAR ÖZKAN