Pişirilmeden önce soğan, biber, tuz ve çeşitli baharatlarla terbiye edilen et, dinlendirme aşamasının ardından parçalar halinde "cağ" adı verilen şişlere takılıyor.

Yatık olarak özel odun ateşinde pişirilen cağ kebabının, ateşin kuvveti ve yakınlığı, yavaş yavaş pişirilmesi ve yüksek rakımda beslenen koyun ile kuzu etlerinin kullanılması gibi etkenlerle özel bir tadı bulunuyor.

Cağ döner ustaları Artvin Gazeteleri muhabirine özel verdikleri röportajda işin püf noktalarından bahsetti.

Ardanuçlu Çağ Dönerci Kenan Karaman, “Ardanuçluyum Artvin’de dönercilik yapıyorum. Artvin dönerinin özelliği tamamen doğal olması, kendi hayvanlarımızdan ve Artvin yöresine ait Hemşin koyunu var ve bizde o ırktan döneri yapıyoruz ön plana çıkartan o tamamıyla doğal olması. Hayvanlarımızın doğal ortamda beslenmesi ki Artvin dönerini diğerlerine göre bir tık öne çıkarıyor. Sağlık açısından da iyi dediğim gibi hayvanlarımızın doğal beslenmesi ve şuanda hayvanlarımız yaylada ve dağlarda bin bir çeşit ot otluyor. Artvin döneri o yüzden de ön planda.” dedi.

dönerci (2)

Ardanuçlu Çağ Dönerci Recep Yıldız, “Bizim etimizin özelliği şöyle ki yerli hayvan işliyoruz. Ardanuç’un Hemşin Koyunu, Hemşin Koyunun özelliği; Hayvan kuyruğuna vermiyor, vücudunun yağlı olması ve Hemşin Koyunu her çeşit otu otluyor. Özellikle sığır eti kullanmıyoruz ve kendi etimizi işliyoruz, yabanı eti almıyoruz.

Yazın biçtiğimiz otu kışınsa Hayvanlarımıza yediriyoruz, yem fazla yok ve bölgemizde ilaçlama olmadığı için çünkü bizde tarım yok ve temiz besleniyor bizim hayvanımız. Tabi birde eti temizlemek önemli döner yaparken, etin sinirlerini temizliyor ve sert yerlerini dönerde kullanmıyoruz.

Sağlık açısından şuana kadar yiyip te hastalanan yok ve sağlık açısından güzel hastalanan yok kolesterol diyorlar ama bizim etimizi yiyip gelenlerden böyle bir şikayet almadım.

“İcraata ve hizmete oy verelim” “İcraata ve hizmete oy verelim”

Dönerde odunun etkisi çok var, tüp eti zehirliyor ve eti hızlı pişirdiği için et pişmiyor ama odun öyle değil odun lezzet veriyor. Her odun öyle değil tabiî ki de her odundan da döner pişirilmez.Sert ağaçları tercih ediyoruz nasıl diyeyim pelit gibi meyve ve yapraklı ağaçlar kullanıyoruz. Çam, Köknar ağaçları olmuyor ve et his kokuyor. Etin pişmesinde en önemli şeyi odundur ama pisli ağaç etin tadını değiştirir ve böyle bir ağaç kullanılması halinde etin tadı değişir. Ardanuç’ta herkes odun ateşi kullanıyor ve halkımızı bekliyoruz” diye konuştu.

Gülşen MAKAR

Editör: Editör Masası