Emine OCAKÇI

Ardanuç Derelerin Kardeşliği Platformu ve Artvin Salınbaş Çevre Platformu tarafından Aşık Efkari Kültür Salonunda salınbaş altın madeni, açık ocak işletmesi kapasite artışı, zenginleştirme tesisi atık depolama tesisi projesinin bölgeye olan etkilerinin değerlendirildiği panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü Muhtarlar Derneği Başkanı Elyesa Uygun yaptığı panele konuşmacı olarak İstanbul Barosu Avukatı Halis Yıldırım ve Metalurji Yüksek Mühendisi, TMMOB yönetim kurulu eski üyesi Cemalettin Küçük katıldı.

ardanuç panell

Panelde konuşma yapan Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, konuşmasında ÇED raporlarına değindi.

Yaptığı çalışmalardan bahseden Küçük, konuşmasında şunları söyledi: “Önümüzdeki günlerde burada halkın katılımı adı altında bir toplantı yapılacak. Nedir bu halkın katılımı toplantısı itiraz etseniz de etmeseniz de sanki buna katılmış gibi bir prosedürü yerine getirecekler. Bu prosedür ilk defa 1993 yılında Türkiye’de yayınlanan Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) ile başladı. O dönemde halkın görüşünü almak vardı. Yani bütün bilimsel teknik verileri topladınız kendi açınızdan standartlarınıza uygun hale getirdiniz ama en son proje ile ilgili halka soruyorsunuz bu konuyu istiyor musunuz istemiyor musunuz? Eğer burası hayır diyorsa bu ÇED raporu düşmüş sayılıyordu 2009 yılına kadar. 2009 yılında ÇED yönetmeliği değiştirildi. Halkın görüşünün alınması halkın katılımı haline getirildi. Sizin görüşünüzün önemi yok ister katılın ister aykırı görüşleri söyleyin burada olduğunuza dair fotoğrafınız çekildiği taktirde prosedür tamamlanmış oluyor. O dönem biz bunu öğrenince halkın katılımı toplantısının bir anlamı olmadığını ve bu toplantının resmi olarak yaptırılmaması yönünde çalışmalar yürüttük. Buna da tedbir aldılar toplantıyı yaptırmamış olsanız bile derhal tutanak tutup prosedürü yürütmeye çalışıyorlar. Yani bugün ÇED raporları ve çalışmaları palavradır, yalandır, hiçbir işe yaramaz. Ve şunu yapmaya başladılar geçmiş dönemde 50 sayfayı geçmeyen ÇED raporları 5-6 bin sayfalara çıkarıldı. Bunu ilk kez 3 bin 500 sayfa ile Uşak-Kütahya arasındaki Murat dağında yaptılar. Çevre il müdürlüğünün 3 bin 500 sayfalık rapor hazırladıklarını düşünün bizim tarlada çalışan Ayşe teyze çevre müdürlüğünün internet sitesini inceleyecek o raporu görecek 3 bin 500 sayfalık raporu okuyacak ona itiraz edecek. 3 bin 500 sayfalık kitabı okuyamayanlar kopyala yapıştır sistemi ile evrak oluşturuyorlar bunun bilimsellikle teknikle alakası yok bunu inceleyip o bir ay içerisinde dava edeceksiniz. 14 Mayıs 1997 yılında Bergama’daki siyanürlü altın işletmesiyle ilgili bu ülkenin o dönemim en üst makamı olan idari yargı dedi ki siyanürlü altın işletmeciliği şirketin inisiyatifine bırakılacak kadar basit iş değil. ÇED raporu taahhütlerden, bilimsellikle ilgisi olmayan afakî konulardan oluşturulup buraya getirilmeye çalışılan bir duruma getirildi. Türkiye’nin tamamında yasaklandı.”

Çiftçiyi İyice Bitirmeye Çalışıyor" Çiftçiyi İyice Bitirmeye Çalışıyor"

Ardanuçç panel

Maden davalarının avukatı Halis Yıldırım ise durumun hukuki boyutu hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Panele Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, CHP ilçe başkanı Mesut Aksakal, İl genel Meclisi CHP üyesi Talip Işık, SOL Parti Milletvekili adayları Özlem Akyürek, Erkan Evbaşı, SOL Parti İlçe Başkanı Atan Şahin, Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Azam Demirci ve vatandaşlar katıldı.,

ardanuç panelll

Editör: Editör Masası