Baharın Yaklaşmasıyla Arıcılar Hazırlıklara Başladı
Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, Arı bakımında dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
Arıları bahara hazırlama süreci için arıcıların şu anda yemlemelere başlaması gerektiğini aktaran Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.
Durmuş, "Arı bakımı ile ilgili şu anda aç olan kıştan çıkıp balını tüketen arılarımız bakım altında arı yemi arı kekini arılarımıza veriyoruz bakımını yapıyoruz. Hava şartlarına çok dikkat etmemiz gerekir 14 derecenin altında açılma olmasını temenni ederiz çünkü 14 derecenin altına düştüğü zaman arılarımız kansız olduğu için donabiliyorlar o yüzden 14 derece olduğu zaman daha iyi bakım yapabiliriz. Arıcılarımız şu anda yemlemelere başlaması gerekir tam zamanı çünkü mevsim biraz gündüz gece soğuk sıcak fark olduğu için yandaki balı hazineye getirip de yiyemez bizim ona yem vermemiz lazım. Yemi de pudra şekeri ve bal ile yoğuruyoruz, kamış şekeri ve tatlandırıcılar ile arı yaşamaz. Pancar şekeri bana en yakın olduğu için onunla beslenme hayatını sürdürmemiz gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Artık arıcıların bakanlıktan şeker alamadığına dikkat çeken Durmuş, “Türkiye genelinde 8 bin 2000 arıcımız var. Şekerleme veya çek dediğimiz arı besleme ürünleri bakanlıktan bize fabrika fiyatında şeker veriliyordu alıyorduk aldığımız şekerleri üreticilere veriyordu. Fabrika fiyatına biz arıcılara teyit ediyorduk anlaşma ile. Şu an bakanlık bize şeker veremiyor şeker veremediği takdirde şu anda piyasada 400-500 lira böyle olunca arıcılar arılarını beste yemeyecek arı ölüm oranları artacak. Artvin'de açlıktan Sönmeler başladı arzularımızın ekonomik sıkıntılar başladı Bir çuval şeker 500 lira bunu arıcılar alıp da nasıl yedirsin o yüzden biz devletten bu şeker kampanyasına acilen başlatmasını diliyorum. Devletin verdiği fiyat 265 TL idi 15 tane şeker fabrikamız var biz devletimizden bedava bir şey istemiyoruz bize fabrika çıkış fiyatı ile şekerimizi versinler biz bunu arıcıya ulaştıralım” ifadelerine yer verdi.
Tarım Danışmanı Rahime Özçelik arıcılıkta gerekli olan doğru uygulamalara dair şunları açıkladı; "İlkbaharda şu anda ilk yapılması gereken arılarda açılmışsa onları daraltmak. İlk olarak onları sıcak tutmak daha sonra onlar da besin yoksa besin takviyesi yapmak. Bunun için de özellikle pudra şekeri ile suda yorulmuş şekerli beslenme yapmalarını tavsiye ediyoruz bunun nedenleri bazen acılarımız bal ya da kek verelim diye düşünüyorlar ama pudra şekeri tavsiye etmemizin sebebi içerisinde su oranının olması arıların erken ilkbaharda çıkıp geri dönememe gibi bir sıkıntı yaşamaması için pudra şekeri tavsiye ediyoruz. Daha sonraki dönemlerde tekrar arılarımız aba kıldıktan sonra ihtiyacı varsa kek takviyesi yapılıp sonra da şuruba geçirip arıların beslenme yapılması gerekir sıcaklıklar biraz daha attıktan sonra artık ana arı kontrolünü yapılmasını acılarımızı tavsiye ederiz. Kek Dediğimiz şey şekerin öğütülüp pudra şekeri haline getirilip 3'e 1 oranında 3 oranında şeker bir oranında bal ile yoğurulup hamur haline getirilmiş halinde arı keki gidiyoruz. Sadece içerisinde pudra şekeri ve bal tavsiye ediyoruz onun dışında arıcılarımız bazı vitaminler kullanıyor ama bunun araya hiç faydası yok aksine zararı var bir sadece bal ve pudra şekerinde yapılmasını tavsiye ediyoruz acılarımıza.”
Fatma Sarayoğlu

Çiftçiyi İyice Bitirmeye Çalışıyor" Çiftçiyi İyice Bitirmeye Çalışıyor"

Editör: Haber Merkezi