Artvin’de bal sağım sezonu başladı. Balının kalitesi ve tadıyla kendini dünyaya kanıtlayan Artvin’de balın kilogramı 400 liradan başlıyor.

Saf Kafkas arı ırkı gen bölgesi olan kentte kestane balı bin 200 liralık fiyatı ile rekor seviyeye ulaşırken, çiçek balı 600, yayla balı ise 400 liradan satışa sunulacak.

Geçen yıl Artvin’de kestane balı 600 lira, çiçek balı 400 lira ve yayla balı 250 liradan satışa sunulmuştu.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Artvin Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, nektar döneminde aşırı yağışın olması nedeniyle bu yıl verimin düşük olduğunu söyledi.

Bal fiyatlarını arıcıların taleplerini dikkate alarak belirlediklerini aktaran Durmuş, “Arıcılarımızdan tek tek görüş aldık, anket yaptık. Onların verdiği fiyatlar ile ortalama bir bedel çıkardık. Yalnız bu bal fiyatları arıcılarımızın masraflarını karşılayacak miktarlar değil. Bu yıl bal yok denecek kadar az.” dedi.

Kestane balında yüzde 80 düşüş var!

Artvin’de 2 ayda 4 kere kırağı yaşanması sonucu peteklerin söndüğünü ve bunun da verime etkisinin çok büyük olduğunu ifade eden Durmuş, “Bu yıl kestane balından sadece yüzde 20 oranında verim alabildik. Yüzde 80’lik bir kaybımız var. Küresel ısınmanın etkilerini biz arıcılar olarak çok fazla hissediyoruz. Mevsimler normal ilerlemiyor ve bu bizi tehdit ediyor. Arıcılarımız çok zor durumda. Ellerinde bal yok, olanı da satmakta sıkıntı yaşıyorlar. Balı elde etmek için harcadıkları parayı balı satarak elde edemiyorlar.” diye konuştu.

Başkan Erdem'e ziyaret Başkan Erdem'e ziyaret

Haber: Eda BAŞAR ÖZKAN

Editör: Editör Masası