CHP YDK Başkanı Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan Artvin’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü dolayısıyla TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı konuşma gerçekleştirdi. Kentin kurtuluşunun öneminde değinen Bayraktutan, yaşanan sıkıntılardan bahsederek 102 yıl önce düşmanın dışarıda olduğunu şimdi ise içerde olduğunu belirtti. 

Bayraktutan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Artvin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yılı nedeniyle karşınızdayım. Cumhuriyetimizin 2’nci yüzyılına girdiğimiz şu günlerde bu toprakları ve cumhuriyeti en çok sahiplenenlerin kenti Artvin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yılı. Basit bir kutlama gibi görünen bu durum oysa ne kadar önemli, biliyor musunuz? Yüz iki yıl önce atalarımızın, dedelerimizin düşmandan temizlediği o toprakların bugün yaşadıklarından kısa bir kesit sunacağım sizlere. Bugün, Artvin ili topraklarının yüzde 72’si ruhsatlanarak 525 maden sahasına dönüştürülmüş ve yağmalanmıştır. Dünyanın en özel flora ve fauna özelliklerine sahip olan bu coğrafya kirletilmekle maden sahasına dönüştürülerek yağmalanmaktadır.

Onlarca barajla bir ilin yaşam alanlarının çok büyük bir bölümü sular altında bırakılmış, bir ilçe tamamen yok edilerek bütün geçmişi, kültürü ve değerleriyle sular altına gömülmüştür. 130’a yakın dere tipi HES projeleriyle ilin kılcal damarlarına kadar müdahil olunarak suların kullanım hakları gerçek sahiplerinin ellerinden alınmak istenmiştir değerli arkadaşlarım. Cumhuriyetin en aydın, Atatürk ilke ve devrimlerine koşulsuz bağlı insanların yaşadığı bölgeyi insanlar terke zorlanmıştır.

Değerli milletvekilleri, çocukluğu, gençliği, bölgede geçen biri olarak anlatıyorum ki dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir ülkenin gözü gibi bakacağı topraklar yağmalanmaktadır. Artvin 102 yıl öncesinden çok daha büyük bir yağmayla karşı karşıyadır. Bugünkü düşman o günkünden daha acımasız ve daha vicdansızdır, daha vahşidir. Artvin halkı yıllarca toprağın üstünün altından çok daha kıymetli olduğunu söyleyerek yağmacıları uzaklaştırmaya çalışmış, ne yazık ki bu dönemde istila yasallaşarak önlenemez boyuta ulaşmıştır. Cerattepe mücadelesini defalarca bu Mecliste anlatan bir arkadaşınız olarak 30 yıla yaklaşan bir mücadelemiz hâlen devam etmektedir. Canla, başla mücadele ettik, günlerce nöbet tuttuk, kar altında ağacı, ormanı ormancıdan koruduk. Ne kadar ilginç değil mi? Gelişmiş demokrasilerde ya da gelişmiş kültürlerin yaşandığı ülkelerde devletin ilgili kurumu olan Orman Bakanlığı ya da müdürlükleri ormanı kötü niyetli insan ve kuruluşlardan koruyorken biz de olana bakar mısınız? Biz, ormanlarımızı devletten korumaya çalıştık yıllarca değerli arkadaşlarım tıpkı cumhuriyetimizi, tıpkı Atatürk ve devrimlerini, tıpkı aydınlık bir geleceği ve tıpkı insanca yaşama haklarımızı korumak zorunda olduğumuz gibi.

‘Yalancı Aranıyor’ Sahnelerde Buluşmaya Hazırlanıyor. ‘Yalancı Aranıyor’ Sahnelerde Buluşmaya Hazırlanıyor.

Elbette ki bizler, Artvin halkı olarak bir şeyi hesap edemedik. Bizler, tıpkı yüz iki yıl önceki gibi düşmanı hep dışarıdan bekledik, öyleydi, öyle zannettik önceleri, ne bilelim. Cominco, Normandi, İnmetMining ve daha niceleriyle, hepsiyle mücadele ettik; gece gündüz demeden, canla başla, çoluk çocuk, topyekûn yüz iki yıl önceki gibi mücadele ettik. Başardık da, dışarıdan gelen düşmanlar terk edip gittiler. Hesap edemediği şuydu Artvinlilerin: Düşmanın büyüğü içerideymiş, içerimizdeymiş, sinsice pusuya yatan, fırsat kollayan, her türlü kirli iş birlikçilerini utanmazca kurgulayan düşman içimizdeymiş ne yazık ki. Birileri cebren ve hileyle, aziz vatanın ve Artvin'in birçok yerini zapt etmiş olabilirlerdi, gaflet ve dalalet içinde olabilirlerdi, hatta birileri siyasi, şahsi menfaatlerini istilacıların siyasi emelleriyle birleştirmiş olabilirlerdi. Ki dikkatinizi çekerim, Sayın Genel Başkanımız da tam bu bağlamda ifadelerinde, yağmacıların, iş birlikçilerin, hırsızların ve bu halkın geleceğini ipotek altına alıp kendi şahsi menfaatlerini çoğaltanlardan hesap soracağını sık sık belirtmektedir.

Şimdi buradan ilan ediyorum, Cumhuriyetimizin 2’nci yüz yılına girerken Artvin'in kurtuluşunun 102’nci yılında, 7 Mart’ta ilan ediyorum: Biz, Artvin'de yeni bir kurtuluş mücadelesi başlattık; düşman nereden gelirse gelsin, hangi çetenin, kaç çetenin mensubu olursa olsun, kaçar kaçar gelirlerse gelsinler, yenileceksiniz. Dün 6 marttı, ülke uzun zamandır beklediği umuda kavuşuyor, bugünse 7 Mart değerli arkadaşlarım, güneş yeniden parlak olacak, eskisinden daha parlak doğacak. Artvin'in kurtuluşunun 102’nci yılı, cumhuriyetimizin 2’nci yüzyılı Genel Başkanımızın liderliğinde çıkılan ülkenin aydınlık yolu kutlu olsun, mutlu olsun. Adına kurban olduğum Artvin'in yolu açık olsun, doğum günü kutlu olsun, yolu hep Atatürk'ün yolu olsun; ayağına taş, gözüne yaş değmesin diyor; yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.”

Aycan Koç

Editör: Haber Masası