Arhavi Dikyamaç Köyünde bulunan Müzenin açılış tarihi hakkında bilgi veren Dikyamaç Köyü Kalkındırma, Eğitim, Kültür, Sanat,Turizm, Müze Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Maksut Çoşkun, tarihi nitelikli materyallerin çevre köylerden toplanması ile sergilenmeye başladığını belirti. Müze binası içerisinde sergi alanı, seminer ve toplantı yeri bulunduğunu ifade eden Çoşkun “Şu anda müzenin birinci kısmı olarak kullanılan bina önceleri iki sınıflı bir ilkokul idi. Bu metruk bina Arhavi Kaymakamlığının izni ile köyde müze kurmak üzere köy tüzel kişiliğine tahsis edilmiştir.

Yaşam Müzesi (6)

Bina 2012 yılında restore edilip müze haline dönüştürüldü ve müzemizin ilk binası Artvin Valisinin katılımı ile görkemli bir tören ile açıldı. Köyün adını alan Müze için Dikyamaç Köyü yanında çevre köylerden bağış yolu ile tarihi nitelikte çok sayıda materyal toplandı ve sergilenmeye başlandı. 2 yıl içinde bağış olarak gelen eserlerin sergilenmesi için yeterli olmayan bu bina yanına ikinci kısım olarak yeni bina, Müze ve Sosyal Tesisler(Köy Konağı) binası 2014 yılında inşa edilmiştir. Bu binanın son katı müze sergi alanı, ikinci katı seminer ve toplantı yeri ve ilk katı ise genel hizmet alanı olarak kullanılmaktadır. Böylece müze sergi alanı kapasitesi iki katına çıkarılmış ve genel amaçlı birimler de köyümüze kazandırılmıştır.  Her iki binanın inşaatı ve restorasyonu için gerekli tüm destek, müzenin de kurucusu Dikyamaç köyü doğumlu merhum Naim Özkazanç tarafından sağlanmıştır” ifadelerine yer verdi.

Yaşam Müzesi (7)

“Kültürel Yaşamın Tüm Unsurlarını Barındırıyor”

DikyamaçKöyü ve çevresinde bulunan köylerin geçmişine ışık tutan, Artvin’ in ve bölgenin ilk ve tek yaşam müzesi olarak 2012 yılında faaliyete başlayan  “Dikyamaç Köyü (Kamparna) Yaşam Tarzı Müzesisin” de geleneksel el sanatları eserleri ile yöre halkının evlerinde kullandıkları ve bulundurdukları yaklaşık 1000 kadar araç ve gereç sergilendiği bildirildi. Müzeye bağışlanan eserler müze demirbaşına kaydedilmekte ve her objeye etiket takılarak numara verildiğini aktaran Maksut Çoşkun “Etiket üzerinde, objenin Lazca ve Türkçe adı, bağışçının adı ve kısaca adresi ve objenin yaşı ile bilgiler yer almaktadır. Müzemizi tanıtmak için Türkçe ve İngilizce broşür ve afişler hazırlanmıştır. Bunun yanında Dikyamaç Köyü’ nü ve Müzemizi tanıtmak amacıyla Kültürel etkinliklerin yanında festivaller de düzenlenmiş ve düzenlenmeye devam edilmektedir. Müze, geçmişten günümüze dek kültürel yaşamın bütün unsurlarını barındırmaktadır.

Yaşam Müzesi (4)

Arhavili Fahriye Öğretmen son yolculuğuna uğurlandı Arhavili Fahriye Öğretmen son yolculuğuna uğurlandı

Eski köy evlerindeki el sanatları, günlük yaşamda kullanılan birbirinden ilginç materyaller, geleneksel kıyafetler sergilenen, yerel ve ülke turizmine önemli katkı sağlayan müze, bölgeye gelecek yerli ya da yabancı turistlerin şimdiden önemli bir uğrak yeri haline gelmiştir. İlçemizin en çok ziyaret edilen merkezleri arasında yer alan müzemize bağlı olarak hizmet vermesi planlanan 10 odalı konuk evi sayesinde köyümüz en çok konaklanan merkez olmaya adaydır.  Bu çalışmalar ile birlikte yürüyüş parkurları yapılacak ve çevre düzenlemeleri ile birlikte köyümüz önemli cazibe merkezi haline gelecektir. Ücretsiz olarak gezilebilen müzemizin yılda yerli ve yabancı olarak toplam 15.000 kadar ziyaretçisi bulunmaktadır. Köy tüzel kişiliğine ait olan bu müzemizin verdiği hizmetler muhtarlığımız ve 2016 yılında kurulan köyümüz derneği olan Dikyamaç Köyü Kalkındırma, Eğitim, Kültür, Sanat, Turizm, Müze Geliştirme ve Dayanışma Derneği(Dikyamaçder) tarafından karşılanmaktadır” diye konuştu.

Yaşam Müzesi (5)

“Ulaşım Konusunda Yaşanan Sıkıntılar”

Dikyamaç Köyü Yaşam Tarzı Müzesin de ulaşımın sıkıntılı olduğunu vurgulayan Maksut Coşkun, mevcut yolların büyük turistlik araçların kullanımına uygun olmadığını belirtti. Ulaşımın iyi bir güzergah üzerinden sağlanması Müzeye gelecek olan ziyaretçi sayısının artmasına neden olacağını belirterek“Bütün bu olanaklara rağmen müzemize ulaşım konusunda büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Şöyle ki mevcut yollar dar ve uzun dolambaçlı olup minibüs ve daha büyük turistik araçların kullanımına uygun değildir. Müzemize ulaşım daha kısa ve iyi bir güzergah üzerinden sağlanması buraya gelecek ziyaretçilerin sayısını artıracaktır. 

Yaşam Müzesi (3)

Böylece hem köyümüzün hem bölgemizin tanıtımına destek verecek ve yöre halkına ekonomik katkıda bulunacaktır. Müzemize ulaşım için daha kısa mesafeli büyük araçların da gidebileceği yola ihtiyacımız bulunmaktadır. Arhavi-Ortacalar dere boyu karayolu köyümüzün altından geçmektedir. Buradan bir köprü ile direk köye ulaşım yolunun yapılması mesafeyi yüzde 40 kısaltacak ve ulaşımı kolaylaştıracaktır. Planlanan bu yolun etüdü yapılmış gerekli izinler arazi sahiplerinden alınmıştır. Yolun 2/3 lük kısmının ihalesi de yapılmış ve halen yapımı devam etmektedir. Geriye kalan 1/3 lük yolun açılması ve bir köprünün yapılması beklenmektedir” dedi.

Gülşen MAKAR

Yaşam Müzesi (2)