Çobanın Çilesi 12 Ay Boyunca Bitmiyor Çobanın Çilesi 12 Ay Boyunca Bitmiyor

Artvin yöresinin büyük şairi, Aşık Efkari olarak bilinen Adem Şentürk, Arzuhalcilik yaparak hayatını devam ettirirken 1966’da Konya’da düzenlenen Birinci Aşıklar Bayramı’nda katıldığı yarışmada birinci oldu. 1980 yılında vefat eden Efkari, her yıl temmuz ayı sonunda Ardanuç’ta düzenlenen Aşık Efkari Şenlikleriyle anılmaya devam ediyor.

aşık efkarii4

Ardanuç’ta gerçekleşen Aşık Efkari Heykel açılış töreninde konuşma yapan Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, Efkari’yi Cumhuriyet sevdalısı, Atatürk sevdalısı ve Çoruh sevdalısı olarak tanımladı. Demir, gelecek nesillerin Aşık Efkari’yi tanıması ve varlığının devam etmesi için Aşık Efkari Heykeli yapıldığını söyledi. Heykel yapımının maddi kaynağını Aşık Efkari’nin torunlarının karşıladığını söyleyen Demir “ Efkari ile ilgili söylenecek şüphesiz çok söz var. Hem ilçemize mal olmuş hem ilimize mal olmuş hem de ülkemize mal olmuştur. Cumhuriyet döneminin çok önemli halk ozanlarından; Cumhuriyet sevdalısı, Atatürk sevdalısı, Çoruh sevdalısı ve Türkiye sevdalısı. Bu vatan, millet ve ülke için yedi yıl gönüllü askerlik yapmıştır. O yüzden bizim için çok önemli çok değerli bizde bugün o üstadımıza gelecek nesillerin de tanıması için onlarında bu eserlerin varlığının devamı için küçük bir eser meydana getirmeye çalıştık umarım beğenirsiniz. Belediye olarak yükünü de çekmedik bunu daha çok aşık efkarın ailesi çekti. Maddi yükünü onlar karşıladı ayrıca 33’üncüsünü düzenlediğimiz festivalin ilk başlangıcından bugüne kadar ailesi bizimle oldu. Efkari’nin torunları da Efkari’ye yakışır süreyi sürdürüyorlar. Heykeltıraşımız Süleyman beye emekleri için sanatı için ellerine sağlık diyorum teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

aşık efkarii2

Aşık Efkari’nin torunu Mucella Yazan, Aşık Efkari’yi şu sözlerle tanımladı “Dizelerine aşkı, sevdayı, torunlarını, aile kavramını, memleketini, Atatürk’ü, savaşları, Fevzi Çakmağı dizelerinde işleyen ve onları nakış nakış işleyen Aşık Efkari’nin torunlarısınız hepiniz. Sadece biz değil bütün Ardanuç, Artvin torunları. Dünyaya açılan bir insan düşünün şiirleri ve ozanlığı ile kalmayıp bir Efkari divanını hediye eylemiş sizlere, bizlere, gelecek nesillere. Belediye Başkanına yapılan çalışmalarından dolayı teşekkürlerimi arz ediyorum” dedi.

aşık efkarii3

Aşık Efkari’nin torunu Fevzi Yavuz ve Yurdanur Reisoğlu, Efkari’nin duygu ve düşüncelerini sanatla birleştiren, kendinden taviz vermeyen kişilikte olduğunu söyledi.  

Aşık Efkari Heykel açılış törenine; Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, Ardanuç Kaymakamı Mehmet Çelik, Heykeltıraş Süleyman Can, Artvin Ticaret Odası Başkanı Seçkin Kurt, Artvin Baro Başkanı Ayla Varan, Aşık Efkari’nin Torunları; Mehmet Nasip Şentürk, Mucella Yazan, Fevzi Yavuz, Yurdanur Reisoğlu, STK temsilcileri ve Ardanuç halkı katıldı.  

Haber: Çiğdem ARSLAN

aşık efkarii5

Editör: Editör Masası