Cumhuriyet Halk Partisi Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan TBMM Genel Kurulu’ndaPolis teşkilatının sorunları hakkında konuştu.Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne ilişkin yapılan değişikliği eleştiren Bayraktutan, “Atama yönetmeliği bugün itibarıyla, polislerin sorunları konuşuluyorken en önemli sorundur.” dedi.

CHP’li BayraktutanMecliste gerçekleştirdiği konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Değerli arkadaşlar, bu teşkilata ilişkin olarak bu Parlamentoda birçok konuşma yaptım. Polisin birçok sorunu var. Engin Altay güzel diyor, polis şehit olmaktan korkmuyor ama emekli olmaktan korkuyor. 3600'a ilişkin sözleriniz var, ne yazık ki bugüne kadar yerine getirmediniz ama polisin bugün itibarıyla yaşamış olduğu çok ciddi bir sorun var.

Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne ilişkin bir değişiklik yapıldı polislerle alakalı -atama değişikliğine ilişkin- ve bu tarih 17 Mart 2022.

Bunda ne yaptınız? Bakın, daha önceden polisler bir yerden bir yere atanıyorken 2 bölge vardı; bunlardan bir tanesi doğuydu, bir tanesi batıydı. Polis batıdaki görevini yapıyorken biliyordu ki ‘Doğuya gideceğim; dört yıl, beş yıl, yedi yıl görevimi yaptıktan sonra yine aynı yere tekrar geri döneceğim.’ diye bir teminat içerisindeydi. Daha doğrusu, terör bölgesine gittiği zaman o dönemde, eşini götüremiyordu, çocuğunu götüremiyordu; çocuğu okulda okuyordu, çocuğunun iaşesi vardı, bakımı vardı, evini oraya taşıyamıyordu ama sonunda orada görevini yapıyordu, tekrar aynı yere geliyordu. Ankara'dan Hakkâri'ye gittiği zaman, orada görev süresini tamamladığı zaman Ankara'ya dönüyordu. Şimdi ne yaptınız? Şimdi ilginç, garabet bir sistem getirdiniz.

Polis memurlarının görüşünü almadan bir atama yönetmeliğini getirdiniz

Bakın, polise sormadan, polis memurlarının görüşünü almadan bir atama yönetmeliğini getirdiniz, cenazeyi ortaya koydunuz. Nasıl kaldıracağız bu cenazeyi? Şimdi ne yaptınız? 1'inci bölge, 2'nci bölge yani "batı" ve "doğu" diye bir sınıflandırma yaptınız, bunların içerisinde de ‘1'inci grup’ ‘2'nci grup’ diye her iki bölgeyi de bölgelere ayırdınız. Daha pratik bir örnek vereyim: Ankara'da görev yapan bir polis memuru, 1'inci bölge, 1'inci gruptaki polis memuru 2'nci bölge 1'inci gruptaki Artvin'e tayin oluyor örneğin. Orada görevini tamamladıktan sonra bekliyoruz ki tekrar Ankara'ya gelmesi gerekir diye. ‘Hayır, gelemezsiniz, siz ancak 1'inci bölgenin 2'nci grubuna gelebilirsiniz, bir başka ile gidebilirsiniz.’ diyor.

"Teşekkür Çiçekleri Yerine Spora Destek Olun" "Teşekkür Çiçekleri Yerine Spora Destek Olun"

Bütün Emniyet teşkilatı ayağa kalkmış vaziyette

Bunu polise çektirmenin amacı ne? Bu şekilde polisi cezalandırmanın? Çünkü daha önceden polis gitmiş olduğu yerlere ilişkin olarak bulunduğu yere tekrar geri dönüyordu, evini taşımıyordu, çocuğu orada okuyordu, çocuğunun üniversite tahsili vardı, ilkokul tahsili vardı, ortaokul tahsili vardı. Bütün Emniyet teşkilatı ayağa kalkmış vaziyettedir. Ben buradan, Parlamentodan açıkça ifade ediyorum: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan bu genelgeyi yırtın atın. Bakın, bu polis teşkilatı yapılacak ilk seçimde size hesabını soracak.

Atama yönetmeliğien önemli sorundur

Siz hiç polisin internet sitesi POLNET'e girdiniz mi? Orada polislerin neler yazdığını görüyor musunuz? Siyasi düşüncenin ötesinde, polis teşkilatında vahamet bir durum vardır. Bu atama yönetmeliği bugün itibarıyla, polislerin sorunları konuşuluyorken en önemli sorundur. Kime sorarak yaptınız bunu? Kimin görüşünü alarak yaptınız? Herhangi bir şekilde polisin içerisinde bir referandum yapın, bir Allah'ın kulu bunun doğru olduğunu demez. Bu yanlıştan bir an önce dönün.”

Songül Şişman

Editör: Haber Merkezi