Borçka Camili Köyü Muhtarı Altan Gülbin, köyde Yolların kapalı olması nedeniyle özellikle hastalar konusunda mağduriyet yaşandığını hatırlatarak, Macahel Vadisi’nin bağlantı yolu meselesinin çözüme kavuşturulmasını talep etti.

Muhtar Altan Gülbin 1 aydan beri köyde yolların kapalı olduğunu belirterek yaşanan sorunlar hakkında açıklama yaparak “Değerli Macahel halkı hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Ülkemizin yaşamış olduğu doğal afet depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu sene Macahel Vadisi çok ciddi ve yoğun bir kış geçirdi. Buna istinaden birkaç konuyu üstüme vazife düştüğü için paylaşmak istiyorum. Bunlardan bir tanesi; yaklaşık 1 aydan beri yolumuz kapalı. Buna istinaden bu bölgede çok ciddi hasta ve vakalar ile karşı karşıya kaldık. Bunların 1-2 tanesini paylaşmak istiyorum; on, on beş gün boyunca kanaması durmayan hastamıza yüksek gerilim hattından elektrik çarpması sonucu yaralandı ve ölüm kalım mücadelesi veriyor.  Biz yaşanan bu üzücü olayda şunu gördük yolumuz kapalı, kar yağıyor, görüş açısı hiç yok, ortada kalakaldık. Ne yapabiliriz, vatandaşın hiç solunumu yok, nabzı atışları tamamen durmuş. Bölgede doktor yok ama sağlık personeli müdahalesi ile yavaş yavaş nabzı atmaya başladı. Buna istinaden biz hemen Gürcistan sınırında olan sınır hattında görev yapan karakol komutanını arayarak ölüm kalım mücadelesi veren bir hastamız var, bunu bir an önce hastaneye götürmek istiyoruz dediğimizde kendisi ‘Muhtarım eğer sizin taraf izin verirse hemen geçirelim’ demesi hepimizi hüzünlendirdi. Bu bölgede tek çözümün tünel olduğunu hepimiz biliyoruz ama şu var tünelin dışında buradaki vatandaşların kısa süre içerisinde mağduriyetlerinin çözülmesi için üstü ormanlık arazi ile hemen devamında karşısında olan açık alanın yaklaşık 7 yüz elli, 8 yüz metre civarında bir alanda bağlantı yolunun bir an önce yapılması lazım. Eğer bu bağlantı yolu yapılırsa burada hastalanan insanlarımız bizim ambulanslarımıza bildirilip hızlı bir şekilde hastaneye ulaştırılır. Burada mağdur olan vatandaşımız ihtiyacını gidermek için ciddi anlamda bu süreçten istifade etmiş olur.  2 devlet arasında güvenlik problemi olmayan bir ülkede buna rağmen 2013 yılında Meclisten bir yasa geçiyor, bu yasaya istinaden komisyonda onaylanıyor ve geçiş güzergahının iyileştirilmesi, kapının yapılması ile alakalı ciddi bir çalışma yapılmış ama hem siyasetçilerin hem kamunun hem de bizim takip etmediğimizden dolayı halen sürüncemede kalmış vaziyette. Bir örnek vermem gerekirse 2013 yılında yasalaştıktan sonra Mardin Kızıltepe'ye bağlı Şenyurt bölgesine insani yardım ulaştırmak için o bölgenin mağdur olmadığı halde böyle geçişler sağlanmakta. Şunu vurgulamak istiyorum; sınır güvenliği ciddi anlamda terör bölgesi olan Suriye sınırlarında bile toplamda 8 tane kapı var. Bu insanlar mağdur, bir şekilde bu mağduriyetin çözülmesi için elimizden ne geliyorsa; siyasetçilerin, kamu idarecilerin bir an önce yapmaları gerekiyor.”dedi.

Yetkililere seslenen Muhtar Gülbin “ne olur buradaki feryadı duyun” dedi. Bölgede ihtiyaç duyulan bağlantı yolunun öneminden bahseden Altan Gülbin açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Yoğun bir kış geçirdik. Buna istinaden çok ciddi bir kar var. Macahel Karayolları elli kilometre boyunca Karayolları, devlet, özel müteşebbis ciddi bir gayret sarf ediyor. Fakat ciddi bir tehlike var; çığ bölgesi zaman zaman hava müsaade etmiyor çalışılamıyor. Halen yolumuz açılmadı. Bir an önce yetkililerden şunu istiyoruz; ne olur buradaki feryadı buradaki sıkıntıyı duyun ve bir an önce buradaki bağlantı noktasını bağlanması konusunda ne gerekiyorsa yapılmasını talep ediyoruz. Eğer bu bağlantı yapılırsa bu bölgedeki insanların hem ekonomik anlamda hem kültürel hem göç anlamında ciddi bir domino etkisi yaratır. Hatta bu bölgede turizm işi daha da farklı ve üst düzeye kadar çıkar diye düşünüyorum. Yeter ki siz bu tarafa izin verin, bize herhangi bir sıkıntı yok demeleri manidardır. Eğer Macahel Vadisi'ne gelip vatandaşlardan oy isteyecekseniz bu bağlantı yolu meselesi çözüldükten sonra gelip istemeniz daha mantıklı daha makul olacaktır.”

“Eşit Bir Gelecek Yerelde Başlar” “Eşit Bir Gelecek Yerelde Başlar”

Gürkan Kavasoğu

Editör: Haber Masası