Muhteşem görüntüsü çıtır çıtır tadı ve ağızda dağılan mükemmel lezzetiyle her bayramın olmazsa olmazı baklava

Ramazan bayramına sayılı günler kala özenle hazırlanan çeşit çeşit baklavalar tezgahlarda ve evlerde hazırlanmaya başladı. Antep sarmadan klasik baklavaya, soğuk baklavadan kadayıfa, havuç diliminden cevizli baklavaya kadar birçok çeşit bayram sofralarını süslemek için hazırlanıyor. Çocuklara, torunlara ve misafirlere tatlı ikram etmek isteyenler ise ya tatlıcıların yolunu tutuyor yada kendi baklavalarını kendileri yapıyor.

Tatlıcılarda baklavaların çeşitlerine göre fiyatlar değişse de ortalama tepsi fiyatları 400-700 TL arasında değişiyor. Vatandaşın alım gücünün düşmesiyle aldığı tatlı miktarında da düşüş yaşanıyor. Bu durumda tatlıcılar da eskisi gibi satış yapamamaktan şikayetçi. Fiyatların bu seviyelerde olması insanların evlerinde imkânları doğrultusunda kendi baklavalarını yapmaya yönlendiriyor.

WhatsApp Image 2023-04-19 at 19.33.31

AÇÜ’de Şampiyon MYO AÇÜ’de Şampiyon MYO

Evlerde Hummalı Hazırlıklar

Fiyatların yüksek olduğu için kendi baklavalarını kendilerinin yaptığını belirten Dilek Dengiz, bayramlarda sofralarda, gelen misafirlere ikramlarda baklavanın vazgeçilmez olduğunu bu yüzden de kendi baklavalarını açtıklarını söyledi. Kullandığı malzemenin doğal olduğuna dikkat çeken Dilek Dengiz, “Kendimize, çocuklarıma ve annemlere baklava açtım. Bunları dışardan almaya kalksam yaklaşık 2 bin 500 civarında para tutuyor. Gerçekten çok zor. Malzemelerimi alıp kendimize baklavaları daha uyguna yaptım. Hem ekonomik olarak daha uygun oldu hem de kendi damak lezzetimize göre baklavalarımızı yaptım” diye konuştu.

Bir tepsi baklava 550 TL Alabilene aşk olsun

Standart baklavaların kilosu 200 TL’den satışa sunulurken, bir tepsi baklava 600 TL’ye geliyor. Vatandaşın alım gücünün düşmesiyle aldığı tatlı miktarında da düşüş yaşanıyor. Bu durumda tatlıcılar da eskisi gibi satış yapamamaktan şikayetçi. Tatlı dükkanlarından elde ettiğimiz bilgilere göre, vatandaş tatlı almaya devam etse de miktarını düşürme yoluna gidiyor. Öte yandan geçmiş dönemlerle bu yılki Bayram düşünüldüğünde, satışlar yarı yarıya düşmüş durumda.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası