Saç sakal traşının yanında devrin gereklerine göre şekil alır modaya uygun hareket ederler. Her mahallenin bir berberi vardır. Her erkeğin vazgeçemediği bir berberi muhakkak olmuştur. Bayramlarda, düğünlerde ilk onlara gidilir özel günlerin hazırlığı ilk onlarda başlar…

Yok olmaya yüz tutmayan ancak eski popüleritesini de koruyamayan mahalle esnafı berberler bu günlerde gerek ekonomik yetersizlikten gerekse çırak yetiştireremekten şikayetçi.

Ardanuç Belediye Başkan Adayı Netleşti Ardanuç Belediye Başkan Adayı Netleşti

Ardanuç’ta 23 yıldır berberlik yapan Ali Işık, mesleğine yetiştirecek çırak olmadığını çırak olsa dahi onun maaşını verecek kadar kazanç elde edemediklerini söyledi.

İlçede kış mevsiminde nüfusun azalmasıyla birlikte işlerin durgunlaştığını kaydeden Işık, “Ardahan yolunun da kapanması ile kış mevsiminde yalnız kalıyoruz ilçede. Vatandaşlar da ilçeye genelde yazın geldiği için şuanda nüfus az. Bu da bizim gibi küçük esnafı olumsuz etkiliyor.” dedi.

İş yoğunluğu olmadığı için mesleğe çırak da yetiştiremediğini ifade eden Işık, “Kendi işimiz yok ki çırağa da sanat öğretelim. Tabiki birine sanat öğretmek güzel bir şey ancak müşteri yok ki çırağa pratik yaptırasın. Bunun yanında maddi kazançta yok. O çırağın maaşını sigortasını ödeyecek kadar kazanamıyorum ki. Ben kendi sigortamı dahi ödemekte de sorun yaşıyorum. Bu sadece berberler için geçerli değil ilçemizdeki birçok esnaf aynı durumdan şikayetçi. Talep yok, yoğunluk yok, iş hiç yok.  Maalesef mesleğimiz can çekişiyor. Elbetteki bu meslek bitmez fakat özellikle pandemi sürecinde vatandaşlar elektronik saç traş makinelerini temin etti. Artık berbere gelmek yerine evinde kendi traşını yapıyor. Sakal traşını kendi yapıyor. Yaz mevsiminde canlılık bekliyoruz. Aksi halde mesleğimizi sürdürmek bizler için oldukça zor olacak.” diye konuştu.

Editör: Haber Masası