Artvin terminalinde bulunan ofisinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Bilir, Ramazan Bayramı tatilinin kısa olması ve seçimlerin etkisiyle Artvin’e yazın gelen vatandaşların sayısında azalma olduğunu kaydetti.

Ulaşım sektöründe artan pahalılığın da etkisi olduğuna değinen Bilir, “Her sene belirli kesim Artvin’deki bahçe işlerini bitirdikten sonra büyük şehirlere dönüyor. Bahar mevsiminde de tekrar memleketine dönüş yapıyordu. Bu sene bu beklentilerin altında kaldı. Okulların uzaktan eğitime geçmesi nedeniyle öğrencilerin olmayışı da sektördeki durumu etkiledi. Seçim dönemi iki üç günlük bir hareketlilik oldu oy kullanmak için gelen vatandaşlarımız oldu. Maliyetler çok yükseldi fiyatların da yüksek olması nedeniyle iki üç günlük tatil için de insanlar gelmemeyi tercih ediyor. Gelip kalacağı süre harcayacağı yol masrafını kurtarmayacak pozisyonda. Daha önceki senelerde bayram tatillerinde gelen tatilini burada geçiren hemşerilerimizin sayısı fazlaydı. Sadece otobüs sektöründe yolculuk eden değil kendi araçlarıyla gelen vatandaşımızın da sayısında azalma var. Özellikle Ramazan bayramı son yılların en cansız sezonuydu. Tatil süresinin kısıtlı olması ve ekonomik şartların kötü olması bunun en önemli sebebi oldu.” dedi.

Otobüsün maliyetlerinin arttığını belirten Bilir, “Araba gider maliyetlerinde de oldukça fazla arttı. Bunu bilet fiyatlarına da fazla yansıtamıyoruz. Çok az sayıda firma olmamıza rağmen hepimizi çok zorluyor bu durum. Kurban bayramında bir beklentimiz var ama ekonomik şartlar ve vatandaşın durumu umutlu olmamızı engelliyor.” diye konuştu.

Bilet fiyatlarına fazla artış yapılamadığını ifade eden Bilir,

“Bilet fiyatlarında çok artış yapamıyoruz. Vatandaşın bütçesi ve durumu belli, artış yapmasak bizim durumumuz belli. Örneğin önceki sene 2 bin 500 liraya aldığımız lastik 10 bin 500 lirayı buluyor. Biz ulaşım sektöründe hizmet verdiğimiz için araçlarımıza sürekli bakım yaptırmak durumundayız. 2-3 bin liraya yaptırdığımız ful bakım fiyatı şimdi 8-10 bin liraya çıktı. Otogar çıkış yerlerinde 50 lira olan yerler 150 lira yaptı. Harcadığımız giderler 4-5 kat arttı ama biz bunu bilet fiyatına yarısını anca yansıtabildik. Ortasını bulmaya, idare etmeye çalışıyoruz. Ulaştırma sektörünün durumu pek iç açıcı değil.

DURDURALIM BU FACİAYI DURDURALIM BU FACİAYI

Önceki yıllar bilet fiyatları 280 liraydı. Otobüsün bir sefer için sadece kuru harcaması ortalama 7-8 bin liraydı. Şuan otobüsün İstanbul’a gidip gelmesi 30 bin lirayı buluyor. 280 lira olan otobüs bilet fiyatları şuan 750 lira civarında. Biz bilet fiyatını 2 buçuk kat arttırdık giderlere de 5 kat artış oldu.” şeklinde konuştu.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası