Boğa sahipleri, festival öncesi  güreş hazırlıklarına başladı

200 yıllık geçmişi olan boğa güreşleri geleneğini yaşatmak amacıyla düzenlenen güreşler her yıl düzenleniyor. Yoğun ilgi gören güreşler için hazırlıklar başladı. Festival zamanında arenada boy gösterecek olan boğalar için tırnak bakım zamanı geldi. Güreşlere spor yaparak hazırlanan boğaların, tırnak bakımını yapmak için bin 600 kilometre mesafedeki Aydın'dan Artvin'e özel olarak nalbant getirildi.

Merkez ve ilçelerde her yıl geleneksel olarak düzenlenen boğa güreşleri, bölgede büyük bir sektör oluşturuyor. Baş, başaltı, büyük orta, küçük orta, ayak ve deste olmak üzere 6 kategoride gerçekleştirilen boğa güreşleri de bölgede yoğun ilgi görüyor. Boğa yetiştiricileri, 400 ile 950 kilogram ağırlığında olan boğaları büyük özenle bakıyor. Kentin bin 200 rakımlı Kafkasör Yaylası başta olmak üzere farklı arenalarda boğalarını güreştirecek olan boğa sahipleri, havaların ısınmasıyla hazırlıklara başladı.

bv xc

Güreşler öncesi özel bakıma alınan boğaların beslenmesi ve kondisyonu yakından takip ediliyor. Boğa sahipleri, aynı zamanda günde 5 ile 10 kilometre koşu yaptırıyor. Boğalar, spor yaparken ayakları 'incinmesin" diye de nallama işlemi gerçekleştiriyor.

İlk Nal çakma işlemi için öncelikle hijyene dikkat ediliyor. Ayakları temizlenen boğalara nal çakma işlemi uygulanıyor.  Daha önce nal çakılmış hayvanlarda ise eski nal sebebiyle uzayan veya çürüyen tırnak kesildikten sonra hayvanın ayağı temizleniyor. Özel nal çivileri ile ayağa çakılan nallardan artan çiviler kesilerek boğalar spora ve güreşlere hazır hale geliyor.

‘Yalancı Aranıyor’ Sahnelerde Buluşmaya Hazırlanıyor. ‘Yalancı Aranıyor’ Sahnelerde Buluşmaya Hazırlanıyor.

“Boğacılık işi sevgi tutku işidir”

Metin Zeytin, Borçka’dan getirdiği boğasına nal çakma işlemi uygulattı.  Boğa bakımı ve nal çakma işlemi hakkında bilgi veren Zeytin, “Artvin’de yazın gelmesiyle festivaller öncesi boğaları güreşlere hazırladıklarını ifade etti. "Spor öncesi tırnak bakımı yapılarak nal çakma işlemi yaptırıyoruz. Spor esnasında hayvan zarar görmemesi için nal oldukça önemli.

Nal çaktırmayla sezon başlar, daha sonra spor yapılır. 40 gün ile 60 gün arasında sürer. Sporuyla birlikte bazı besinler alır, arpa yem üzüm kurusu gibi. Daha sonra boğamız hazır olunca uygun meydana boğamızı götürüp güreştiriyoruz. Boğacılık işi bu şekilde sevgi ve tutku ile yapılıyor. Kimse bizim boğaları sevdiğimiz gibi sevemez. Görüyorsunuz hayvanın ayağına taş değmesin diye kilometrelerce uzaklıktan nalbant getirip nal çaktırıyoruz" diye konuştu.

Gürkan Kavasoğlu

Editör: Haber Masası