Borçka Şehitlik Anıtı’nda düzenlenen 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Kaymakamlık Çelengi, Belediye Başkanlığı Çelengi ve Garnizon Komutanlığı Çelenk sunumu ile gerçekleşti. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşının okunması ile devam eden tören de günün anlam ve önemine dair konuşma yapan 2. Hudut Bölük Komutanlığı Piyade Asteğmen Rüstem Enes Sarıçam, 18 Mart 1915 de Çanakkale’nin geçilemeyeceğini tüm dünyaya gösterdikleri destansı bir zaferin yıl dönümü olduğunu aktardı.

5f073f90-10df-4107-826b-36ded19d

“Çanakkale’den Sonsuza dek Geçilmeyecek”

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onun kahraman silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle andıklarını belirten Rüstem Enes Sarıçam şu sözleri dile getirdi” Kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü, milletimizin egemenlik ve bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden isimlerini kalbimize yazdığımız aziz şehitlerimizi bu anlamlı günde bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyoruz. Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen milletimizin kahraman evlatlarının emsalsiz fedakarlıkları ile kazanılan bu zafer milli mücadelemize imkan verirken Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna giden bu yolda çok önemli bir kilometre taşı olmuştur. İtilaf devletlerinin donanmasının 18 Mart 1915 de Çanakkale boğazını geçmek için başlattığı taarruz Nusret mayın gemisinin döşediği mayınlar ve Türk topçusunun son derece isabetli atışları ile başarısız olmuş ve itilaf devletleri donanması savaş gücünün 3 de birini kaybetmiştir. Bu durum karşısın da itilaf devletleri donanması boğazı terk etmek zorunda kalmıştır. Yaşadığı bu hüsranın ardından Çanakkale boğazının denizden geçilemeyeceğini anlayan itilaf devletleri 25 Nisan 1915 tarihin de Gelibolu yarım adasına çıkarma yaparak boğazı karadan geçmeyi denemişlerdir ancak Çanakkale savaşın da askeri bir deha olarak ön plana çıkan Yarbay Mustafa Kemalin çok isabetli ve ileri görüşlü muhakemesi neticesin de hedeflerine ulaşamamışlardır. Çanakkale zaferi biricik evlatlarını şevkat ve muhabbetle bağrına basıp cepheye uğurlayan cefakar anaların ve o analarının elini öperek “hakkını helal et şevkatli ana canın feda olsun kutsal vatana” sözleri ile karşılık veren yiğit ve kahraman Mehmetçiğin Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte yazdığı destandır. Başta büyük önder Atatürk olmak üzere gerektiğin de vatanı için şehit olmayı en şerefli görev olarak kabul eden yedisinden yetmişine kadın, erkek tüm Anadolu insanı bu zaferden aldıkları güç ile kurtuluş savaşını başlatmışlar ve işgal altındaki vatan topraklarını kurtararak Türkiye Cumhuriyetini kurmuşlardır. Ülkemizin bugüne ulaştığı seviye başta Çanakkale ve Kurtuluş savaşı olmak üzere Kore de, Kıbrıs da teröristle mücadele eden ve sınır ötesin de icra eden harekatlarda hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimizin, kahraman gazilerimizin eseridir.

7e62b4fe-cd3e-480f-bcec-9d1060c2

Asil milletimizin varoluşunun birlik ve beraberliğini ölümsüz sembolleri olan şehitlerimizin manevi varlıkları tarih ve millet bilincimizin korunmasın da ve sahip olduğumuz milli ve manevi değerlerimizin genç nesillere aktarılmasın da en değerli hazinedir. Bu nedenle şehitlerimizin aziz hatıraları nesilden nesile sonsuza dek yaşatılacaktır. Türk vatanının kutsallığını, Türk milletinin namusunu ve Türk bayrağının şanını canından üstün tutan aziz şehitlerimiz sizleri bizden ayıran ölüm size olan bağlılığımızı asla koparamayacak. Kutsal emanetimiz olan Türk vatanı ilelebet hür kalacaktır. Sizlere söz veriyoruz ki Çanakkale’den sonsuza dek geçilemeyecek, gök kubeden ay yıldız Albayrak hiç inmeyecek, dünya var oldukça bu topraklar Türk yurdu olmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle başta Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onun kahraman silah arkadaşlarını vatanımızın bölünmez bütünlüğünü ve milletimizin bağımsızlığı üzerine canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve şükran ile anıyoruz. Ruhunuz şad olsun” diye konuştu.

Bilgehan Erdem Gençlere Seslendi Bilgehan Erdem Gençlere Seslendi

Şehitlik Anıtı’nda düzenlenen programda Kaymakamlık, Belediye Başkanı, Garnizon Komutanı ve kurum amirleri tarafından şehit mezarlarını ziyaret ederek karanfil bırakılmasının ardından Kur-an’ı Kerim tilaveti okunarak tören gerçekleşti. Murgul Kaymakamı Borçka Kaymakam Vekili Yunus Tekçe Şehitlik Anı defterini imzalayarak program sona erdi.

Gürkan Kavasoğlu

Editör: Haber Masası