Murgul’da 6 yıldır esnaflık olan Perihan Mert, perde, çeyiz ürünü, halı gibi tekstil ürünlerinin imalatını yapıyor.

Halk Eğitimi Merkezinde aldığı kurslar doğrultusunda kendi iş yerini açan Mert, düğün sezonu olmasına rağmen insanların ihtiyaçlarını karşılayacak bütçesinin olmadığını aktardı.

Filistin halkı için kermes düzenlendi  Filistin halkı için kermes düzenlendi 

perdeci 2

İş yeri açma sürecinden bahseden Mert, dikim atölyesinin yanında hazır tekstil ürünleri de sattığını ifade ederek, “Bir şeyler yapmaya niyetim vardı ama tereddütlerim de vardı.  Malum Murgul küçük bir ilçe burada ne yapabileceğimi düşündüm. Sonrasında Halk Eğitim merkezinin açmış olduğu bazı kurslara katıldım. İç çamaşırı penye dikim kursuna girdim, sonra ev tekstil üzerine girdim, sonra elimden geldiğini görünce hocamız da beni teşvik etti. Niyetlendim ve başladım. Öncesinde dikim olarak başladım küçük bir yer tutmuştum, ticarete atılınca bunun sadece dikişle olmayacağını anladım. Çünkü insanlara kendimi kanıtlayana kadar belli bir sürenin geçmesi gerekiyordu. O süre içerisinde beklemek yerine biraz hazır ürünü ekleyerek insanları buraya alıştırmayı düşündüm. Hazır ürünle başladık sonra perde, halı derken devam etti iş büyüdü. Şu an ev tekstiliyle ilgili A'dan Z'ye her türlü işi yapıyoruz. Çarşıdaki dükkanımızda hazır ürünler satıyoruz, imalat dükkanımızda dikiş adına ev tekstili adına A'dan Z'ye aklınıza gelebilecek her şey burada yapıyoruz.” dedi.

Murgul’da çeyiz ürünlerine önem verildiğini ancak fiyatlardan dolayı insanların bu ihtiyacı karşılama noktasında imkanlarının düştüğünü kaydeden Mert, “Şu Anki piyasanın durumundan kaynaklı olarak İnsanlar geri adımı atmak zorunda kalıyor. Burada çeyiz işi aktifti ama şu anki piyasadan kaynaklı olarak vatandaşların çekinceleri oluyor. Çünkü her şey aşırı derecede pahalı, hiçbir şeye elini uzatamıyorsunuz. Yaz sezonu normal şartlarda daha aktif ve yoğun olması gerekirken o hareketlilik bizde yok. Çünkü vatandaşların yapabileceği bir şey de yok bütçeyi çok aşıyor. Şu an düğün yapmak demek çok büyük bir külfet buna ekstra; altını, Salonu, giyimi, eşyası eklenince bir de üstüne çeyiz eklendiğinde altından kalkmak çok zor.” diye konuştu.

 Özellikle perde fiyatlarında ciddi artış olduğuna değinen Mert, günlük maliyeti karşılayamadıklarını belirterek, “Perde fiyatları ciddi anlamda yükseldi .Şu an bir tülün fiyatı 50 liradan başlıyor 200-300 liraya kadar çıkıyor. Fon perde metre olarak 300 liradan başlıyor bunun büyük bir cama takılacağını düşündüğünüz zaman en basitinden 1500 lirayı buluyor. Burada ürünün dikişini kendimiz yapıyoruz dikişimizden kısıyoruz ama bu da günlük maliyeti kurtarmıyor.” ifadelerini kullandı.

Kazanç olmadığı için personel çalıştırmakta zorluk yaşadıklarını dile getiren Mert, sözlerine şunları ekledi:

“Çalışan alamıyoruz yanımıza, kimseyi çalıştıramıyoruz. Aldığımız elemanın sigortasını mı yatıracağız maaşımı yatıracağız tereddüt içinde olduğumuz için işveren için de zor durum. internet satışları ve marketler bizim satışlarımızı aksatıyor. Sadece biz değil bütün küçük esnaflar; kırtasiyeciler, beyaz eşyacılar, mobilyacılar herkes bu konuda dertli. Çünkü marketler bu ürünleri sattığı zaman küçük esnafın önüne engel oluyor. Vatandaş haklı olarak kendi bütçesine en uygun yer neresi ise oradan almak zorunda kalıyor. Biz satıcı olarak fiyatların hızına yetişemiyoruz, toptancılar bazen günübirlik fiyat listesi atıyorlar, fiyat güncellemesi yapıyorlar. Ben raftaki ürünün etiket fiyatının değiştirmeye yetiştiremiyorum raftaki fiyatlar ile yeni fiyatlar arasında yüzde yüze yakın fiyat farkı olduğu durumlar oluyor. Bu saatten sonra fiyatların düşeceğini beklemiyorum ama en azından sabit kalması bile bizim için yeterli. asgari ücrete zam yapıyorlar ama bu sefer işverenin iş alım gücü düşüyor. İşverene çalışanın maliyeti en az 30 bin lira geliyor.”

Gülşen MAKAR

Editör: Editör Masası