Deniz, ulaşımda aksamalara neden oldu Deniz, ulaşımda aksamalara neden oldu

Sendika üyeleri ve vatandaşların katıldığı basın açıklamasında depremde hayatını kaybeden yurttaşlar anılarak, ülkemizin deprem kuşağı olmasına rağmen depreme neden hazırlıklı olunmadığı sorularına cevap arandı.

Basın açıklaması yapılmadan önce depremlerde hayatını kaybeden vatandaşların anısına saygı duruşu gerçekleştirildi.

Kemalpaşa ilçe meydanında yapılan basın açıklamasını okuyan Tüm Emeklilerin Sendikası Kemalpaşa Şube Başkanı Fikret Altınkaya, depremin ilk gününde afet bölgesine giderek can kurtaran HOPAK ekibine teşekkür etti.

Altunkaya, depremin değil ihmalin öldürdüğünü bir kere daha hatırlatarak, “Üzüntümüz büyük   yüreğimiz yanıyor çok büyük bir yıkım yaşadık. 6 Şubat depremi, maalesef on binlerce canımızı aldı. Yüzbinlerce yurttaşımız yaralandı. Milyonlar evinden, köyünden, şehrinden oldu. Ülkemiz tarihinden, Şehirlerimiz kültüründen oldu.Bugün, yitirdiğimiz canlarımızı anmak, onların anılarını yaşatmak, yakınlarının acısını paylaşmak için buradayız.Tesellimiz, umudumuzu yeniden yeşerten halkımızın gösterdiği dayanışmadır. Halkımız, dayanışmanın, gönüllü olmanın en güzel örneğini bir kez daha yaşatmış, Yaşatmaya devam etmektedir.Bilindiği gibi ülkemiz deprem kuşağındadır. Üstelik ülkemizde bunu ilk defa yaşamadık. Sözde tedbirli ve hazırlıklı olmamız gerekiyordu.Aslında depremler, bir muamma da değildir. Konunun uzmanı bilim insanları neredeyse adres göstermekte ve şiddetini de belirtmektedir. Yani bilinmeyen bir şey değildir.” dedi.

Depremden korunmanın en iyi yolunun bilime uygun hareket etmenin olduğunu vurgulayan Altınkaya, “Peki depremler için önlem almak mümkün müdür? Tabi ki mümkündür!Eğer bilimsel davranırsanız, bilim ile yaşarsanız, bütçenizde en yüksek payı halkın yaşamı için harcarsanız bu mümkün.Bilim ve teknolojinin ilerlediği böyle bir çağda, böylesi ölümleri ‘kader’ olarak nitelendirmek, bilimi reddetmek, halkı yanıltmak, yaptığınız yanlış tercihlerin üstünü örtmeye çalışmaktır. Depreme dayanıklı binalar için, zemin etütlerini yapacaksın, doğayı tahrip etmeyeceksin, yerleşim alanı olarak uygun alanları seçeceksin işte o zaman ölümler kader olmayacak” ifadelerini kullandı.

İlgili kurumların depreme neden hazırlık yapmadığını soran Altunkaya, deprem vergilerinin akıbetini merak ettiğini dile getirerek, “Ülkemizde çok sık büyük depremler yaşanmasına karşın, devlet kurumları sanki hiç deprem olmayacakmış gibi davranmaktadır. AFAD neden tek elden Yönetilmektedir? Neden bütçede, en düşük pay ayrılmaktadır? Yıllardır deprem vergilerini toplayan devlet, neden yurttaşa ibran göndermektedir?Deprem vergilerimiz nerededir? Her yaşanan doğa felaketlerinin ardından neden kaos yaşamaktayız? Şimdi buradan haykırıyoruz! Yaşananlar kader değildir. Bu ecelsiz ölümler nasıl ki Japonya’da, Şili’de can almıyorsa bizde de almamalıdır. Kaderimiz enkaz altında kalmak değildir.Yapılması gereken yerleşim yerleri, zemin, imar ve bina dayanıklılığı gibi işler bilimsel kurumların denetimine bırakılmalıdır. İmar affı, imar barışı gibi ne olduğu belli olmayan ve binlerce insanın yaşamına mal olan uygulamalar kesinlikle kaldırılmalıdır. Binalar, kurallara ve standartlara uygun yapılması sağlanmalıdır.Devlette görev alan sorumlular, kesinlikle atandıkları görevlerin uzmanı olmalı, sadakat yerine liyakat tercih edilmelidir.Sorumluluğu olanlar hesap vermeli ve derhal istifa etmelidir.” diye konuştu.

e89df46e-b9a7-44e4-ad99-85545c2415f4-1

Editör: Haber Masası