Diyabet hastalığının şeker hastalığı olarak bilindiğini belirtenTuğçe Kocaman Özçelik, diyabet hastalığının ikiye ayrıldığını söyledi.

Devlet Hastanesi yenileniyor Devlet Hastanesi yenileniyor

Tip-1 diyabet hastalığının genetik olduğunu söyleyen Özçelik, Tip-2 diyabetin kişinin sağlıksız beslenmesinden kaynaklı oluştuğunu aktardı. Tuğçe Kocaman Özçelik, insülin kullanmaya başlayan kişilerin beslenme rutinlerini düzeltmeleri gerektiğine dikkat çekerek “Tip-1 diyabet hastası maalesef genetik olarak üç, dört yaşından sonra çocuklarda görülüyor ve bunun tedavisi yok. Şekeri falan tüketebiliyor ama ilk aşamada hangi besinde ne kadar şeker olduğunu bilmeli. Tip-2 diyabette kişinin yüzünden oluyor, genetik de etki ediyor ama kişi sağlıksız beslenince oluşuyor. Şeker tanısı konmadan önce Glifor diye ilaç veriliyor o ilacı aslında kullanılması gerekiyor ama her ilacın vücuda zararı var. İlaç kullanmadan önce doktor zaten bilgi verir eğer bu ilaca bağlı kalmadan spor ve sağlıklı beslenmeyi hedeflersek ilacı kullanmaya gerek yok, tabi hastalık aşamasına göre değişiyor. İnsülin kullanmaya başlayınca tüm beslenmeyi düzeltmek gerekiyor. Hayat akışına göre beslenme rutinini bir uzman tarafından yapılması gerekiyor. Tip-2 diyabet beslenme ile iyileşebilir eğer ki dikkat etmezse iç organlara etki ediyor” dedi.

Diyabet hastası olarak gelen danışanlarına yaşam düzenlerine göre beslenme rutinini oluşturduğunu söyleyen Özçelik, beyaz ekmek tüketmek isteyen kişiler için belirli miktarlar belirdiğini şu sözlerle dile getirdi “Şeker hastaları danışanıma patates yedirmem ve beyaz un kullandırmam. Genellikle çavdar unu kullandırıyorum. Bir şeker hastasının beyaz ekmek tüketmemesi gerekiyor ama insanlar illaki tüketmek istiyor o yüzden belli aralıklarda ödüllendiriyorum çünkü, insanın canı çekiyor en azından miktar belirliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Haber: Çiğdem ARSLAN

Editör: Editör Masası