Gülşen MAKAR

Gerçekleşecek projenin çok büyük tehlikelere yol açacağını belirten Yıldırım Demir “Artvin ili Ardanuç ilçesi sınırları içerisinde pontid Madencilik tarafından yapılması planlanan Salınbaş altın madeni; Açık ocak İşletmesi, kapasite artışı, zenginleştirme tesisi,  atık depolama tesisi projesi var. Bu Ardanuç’un Gümüşhane Köyü ve Avcılar köyünde ve yine Artvin İl merkezine bağlı Okumuşlar ve Köseler köyü olmak üzere 4 köyümüzü kapsayan bir proje. Cerattepe’den çok daha büyük çok daha tehlikeli, çevresel sorunlara yol açabilecek büyüklükte 844 futbol sahası büyüklüğünde bir proje. Bundan sonra sondaj yapılarak sahanın genişletileceğini  daha büyük alanı kapsayacağını da söylüyorlar. Ben Ardanuç Belediye Başkanı olarak bize de sorumluluk düştüğünü düşünüyorum. Gümüşhane köyünde bu madeni çıkarmak için siyanür kullanılacak.  Bu çok büyük  bir çevre kirliliği oluşturacak, insanların ve doğanın ölümüne sebep olacak.  Ben  yerel yönetici olarak Ardanuç halkını uyarıyorum; Ey Ardanuç halkı her ilçenin başından talihsiz zamanlar geçmiştir bugüne kadar yaşayabileceğimiz en büyük felakettir.  Bunun gerçekleşmiş olması en büyük felaket olacaktır diye düşünüyorum.  Bu nedenle hem yöneticilerimiz hem halkımızı uyarıyorum.  Ardanuç halkı adına da bunu asla kabul etmediğimizi belirtiyorum. Bu Yatırımın Yatırım değil ilçemizin ve köylerimizin ölümü olacağının altını özellikle çiziyorum” dedi.

Ardanuç' Lu Besici Kurbanda Siftah Yapamadık. Ardanuç' Lu Besici Kurbanda Siftah Yapamadık.

“İstihdamdan Yanayız”

Yıldırım Demir 2

2002’den beri işçi kaybı olduğunu vurgulayan Demir istihdam alanlarının yok olması hakkında şu sözleri dile getirdi “Bugün aldığımız habere göre 13 Nisan'da yapılacak toplantı ertelendi. Daha çok seçim kaygısından dolayı, oy kaygısından ileri bir tarihe ertelendiğini düşünüyoruz. Yerel yönetici olarak şunun altını çok çiziyorum; istihdamdan da yanayız İşsizlik için güzel olacağına inanılıyor, ama ben diyorum ki elbetteki milli varlığın milli ekonomiye katılması iyi bir şey buna kimsenin itirazı yok. İstihdam alanları da yaratılır ama şunu söyleyelim 2002'den itibaren sürekli işçi kaybetmişiz. Daha  kaybettiğimizi bile yerine alamıyoruz mevcut yerleri neden kapattık ki istihdam alanları yok oldu.  Şimdi dağın başında istihdam hazırlığı yapılıyor. Şu an tüm dünyaya kabul ediyor ki Siyanür dışında altını ayrıştırmak çok zor. Bu da doğa ya çok zarar veren bir madde.  Ben de diyorum ki Teknoloji ve Bilim gelişiyor. Madem milli varlığımız var, altın var  bunu teknoloji geliştikten sonra belki kolay yöntemlerle doğaya çevreye zarar vermeden çıkarma imkanımız olabilir. Peki Acelemiz ne? Pontid şirketine kaynağımızı vermek zorunda mıyız? Biz bizden sonraki nesillere şunu mu diyeceğiz “Kanadalı Pontid şirketine vermek zorundaydık, Acelemiz vardı” mı diyeceğiz. Zamanında bu toprakları bize vermek için şehit olan insanlar boşuna mı şehit oldular? Onun için bu konuda kararlıyız, Ardanuç halkı Kararlıdır asla bunu kabul etmiyoruz. Artvin'de doğa turizmi, ekoturizm diyoruz bir yandan eğitim diyoruz; Bir yandan da maden şehri olsun diyoruz, barajlar şehri olsun diyoruz. Olmaz!  Biz Bir Ateşe Hem benzin hem su dökerek sonuç alamayız. Türkiye'de yapılan o.  Artvin'e hem benzin döküp yakıyoruz hem de su döküp söndürmeye çalışıyoruz.  İkisinin bir arada olması akla mantığa ters bir insanlara aldatmaktır.

Bir yerde Hem Madenler, hem siyanür, hem zehir hem de ekoturizmin bir arada olmayacağını öğrenmemiz lazım. Artvin Çoruh Üniversitesi endemik bitkiler için İhtisas Üniversitesi seçildi. Ama onun hemen karşısına Cerattepe’de madeni koyarsanız, Gümüşhane'de madeni koyarsanız onun adı İhtisas olmaz Sadece tabelada kalır. Ben halkıma yalan söyleyemem, yalan söyleyenleri peşinden de gidemem. bütün vatandaşlarımızı uyarıyorum, devlet yetkililerini uyarıyorum bu çıkacak madenin ülke ekonomisine de bölge ekonomisine de katkı getireceği yok. Biz doğamıza ve insanımıza sahip çıkalım. Bizim varlığımız ve turizm gelirimiz yeter. Maden  25 yıl sonra bitecek, tozu  toprağı kalacak. Ama turizm, insan,  çevre milyonlarca yıl devam edecek hangisi daha akıllıca” diye konuştu.

Editör: Editör Masası