20 Yıldır Vatandaşlar İçin Dilekçe Yazıyor 20 Yıldır Vatandaşlar İçin Dilekçe Yazıyor

Borçka Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Tepecik, birçok hastalıkların sebeplerinden bir tanesinin tütün olduğunu aktardı. Tütünün bırakılması ile insan sağlığında uzun, orta ve kısa vadede hızlı iyileşmeler sağlandığını söyledi.

doktor borçka

Tütün kullanımını alışkanlık edinmiş bireylerin bu bağımlılıktan kurtulması ekonomik ve sağlık açısından gelişmeler sağlayacağını belirterek” Bugün artık biliniyor ki tütün pek çok hastalığın sebeplerinden bir tanesi. En başta gelen grup ise kalp ve damar hastalıkları bunun haricinde bildiğimiz, bilemediğimiz bütün hastalıklara etki ettiğini biliyoruz. Hastalıklarda insanların sürekli olarak tütün kullanması etki edebilir. Bunun haricinde tütünün bırakılması ise insan sağlığında uzun, orta, kısa vadede çok hızlı gelişmeler, iyileşmeler sağlıyor. Geleneksel tütün kullanma alışkanlığı edinmiş insanlarımıza tütünün bıraktırmak ülkemiz için hem sağlık hem de ekonomik açıdan büyük gelişmelere sebep olacaktır” dedi.

borçka doktor

Doktor Ahmet Tepecik, tütünün içerisinde bulunan nikotin maddesinin bağımlılığa sebebiyet verdiğini ifade ederek bağımlılıktan kurtulmak için kişinin insan vücuduna verilen zararın farkında olması gerektiğini aktardı. Tepecik “Nikotin maddesinin vermiş olduğu bağımlılık ortaya çıkıyor. İnsanlar her ne kadar bağımlı olmadıklarını iddia etseler de bu madde kendi damarlarında belli bir değerin altına düştüğünde kendilerini bu değeri tamamlamak ve nikotin alma ihtiyacı hissediyorlar. O sebeple bunun bahanesi ne olursa olsun tütünü bırakmada en önemli başlangıç kişinin bu bağımlılıktan rahatsız ve farkında olması gerekiyor. Bağımlılığın farkında olmayan insanlar tütün bırakmaya eğilimi olmuyor. Bu nedenle kendisine verilen zararları fark ettirmek gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Gülşen MAKAR

Editör: Editör Masası