Balcı “Eksiklikleri Tespit Ederek Çalışacağız” Balcı “Eksiklikleri Tespit Ederek Çalışacağız”

Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Mezunu Şükrü Topal, kendi eczanesini 1977'de açtığını belirterek mesleğini severek yaptığını aktardı. Eczacılık mesleğinde din, dil, ırk ayırt etmeksizin her hastanın aynı muameleyi gördüğünü, meslekte deontolojinin önemli olduğunu vurgulayan Topal, meslek ilkelerine saygı göstermenin önemine değindi.

“Her meslekte olduğu gibi bizim meslekte de zorluk vardır. İlk mesleğe başlayanlar eczane açanlar maddi zorlukları olabilir ve açacak yer sorunları olabilir. Biz mesleğe başlarken bir yeminimiz var eczacılık yemini. Biz insanlar arasında hiçbir fark gözetmeksizin din, dil, ırk bizim meslekte yeri yoktur. Eczaneye giren herkes hastadır aynı muameleyi görür. Mesleğimizde deontoloji önemlidir. Bize meslek ahlakı diye ders anlatılır üniversitede bu da şu demek oluyor hocalarımıza, bizden büyük olan meslektaşlarımıza, hastaya saygı ve hastanın dertleri ile birebir ilgilenmek bunlar bizim amaçlarımız. Hasta eczacı ilişkisi ve hasta doktor ilişkisi çok önemlidir. Meslek ilkelerine saygı göstermek gerekiyor. Her gün bir insanın derdine deva olabilmek için elimizden gelen her çabayı sarf ediyorsunuz. Eğer başarabilirseniz bu sizi mutlu ediyor.” 

Eczacılık Fakültesini bitirenlerin sadece eczane açarak değil kamuda da istihdam sağlayabileceğini vurgulayan Topal, eczacı ve eczanelerin bağlı olduğu kurumların var olduğunu, işin Eczacılar ve Eczaneler hakkın kanun kapsamında idare edilmesi gerektiğini söyledi. 

Eczacılık Bölümü okuyacak öğrencilere meslek hakkında tavsiyelerde bulunan Topal ,“Türkiye'de 35-36 bin eczane var o yüzden okulu bitirdiğiniz zaman mutlaka maddi bir gücünüz olması lazım. Bizim dönemlerde altı ay staj vardı. Şimdi mezun olduktan sonra bir eczanede bir yıl çalıştıktan sonra ancak eczane açabiliyorsunuz bu zorluğu var. Mutlaka bir eczane açacaksınız diye bir olay da yok kamuda da istihdam ediliyor fakat çok az miktarda istihdam ediliyor. Meslekteki insanlar hemen eczane açmak istiyorlar ama maddi zorluk ve şimdi nüfusa göre eczane açma olayı var istediğiniz yerde eczane açılmıyor o ilçedeki kontenjan doluysa eczane açamıyorsunuz. Özellikle bayanlara hitap eden bir meslek. Elbette zorlukları var yok değil her gün yeni bir yönetmelik çıkıyor ödeme şekilleri değişiyor. Eczane açtığınız zaman bir bakkal gibi değilsiniz bağlı olduğunuz sağlık ocağı ve il sağlık müdürlüğü var ve birde sağlık bakanlığı var. Bunların gönderdiği yönergelere göre eczanenizi idare etmek zorundasınız. Deontolojiye saygı göstereceğini onu hazmedebilecek insanlar bu mesleği güzel yaparlar ama eczane açayım hemen para kazanayım düşüncesinde olanlara tavsiye etmiyorum. Meslek güzeldir fakat bir sürü kuralları var.” ifadelerine yer verdi.

Gülşen Makar

Editör: Editör Masası