Müftü Önal'dan veda ziyareti Müftü Önal'dan veda ziyareti


Türkiye yeni yıla doğalgaz, akaryakıt ve elektrik zamlarıyla girdi. Yılın ilk elektrik faturalarındaki artış ise Türkiye'nin dört bir yanından tepki çekiyor. Özellikle işletme sahipleri, gelen fahiş fiyatlardaki zamlar nedeniyle mağdur oluyor. Market ürünlerine gelen zamlar yiyecek içecek, eğlence sektöründe iş yapan esnafları çıkmaza sokuyorken, elektriğe de gelen zamlarla esnaf çaresiz kaldı.
20 yıllık kafe işletmecisi Şevki Dengiz de yüksek elektrik faturası nedeniyle İşletmesini kapatmayı düşündüğünü belirterek, “Her kalemde zam geldi özellikle kafe açısından bizler için çok sıkıcı oldu zamlar. Çünkü her şeye zam geldi otomatik olarak bizlerde zam koymak mecburiyetinde kalıyoruz. Böyle olunca da bizim müşteri potansiyelimiz öğrenci olduğu için örnek veriyorum bir tane pizzayı 50 TL verdiğin zaman zarar etmiyorsun ama öğrenci yemiyor o fiyatın altına verirsen sen kar demiyorsun nasıl olacak bilmiyorum” ifadelerini kullandı.
“Esnaf Olarak son çırpınışlarımız”
Elektrik faturalarında düzenleme yapılmasını talep eden Dengiz, “Market ürünlerinde yüzde 100'e yakın oranda bir zam geldi. Öncesinde 2 bin liraya aldığımız malzemeyi şu an 5-6 bin lira gibi rakamlara alıyoruz. Böyle olunca yeni fiyatlandırmalar yapmak zorunda kalıyoruz böyle olunca da müşteri potansiyelimiz düşüyor. 10 tane müşteriden 5 tanesi gelmiyor gelse dahi yemiyor. Elektrik zamları hiç sormayın önceki aylarda 5 bin 500 civarında elektrik faturaları gelmişti onları bile öderken çok güçlük çekmiştik şu an 12 bin küsur fatura geldi. Şu an şoktayız nasıl ödeyeceğimizi bilemiyoruz işletmemizi kapatmayı düşünüyoruz. Bu elektrik faturalarında hükümetimizden bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz açıkçası. Aksi takdirde esnaf olarak bittik ödemeyeceğiz son çırpınışlarımız diyebiliriz bizim de devletimizden ve hükümetimiz den beklentimiz elektrik faturalarında bir düzenleme yapılması. Elektrik faturalarında değil doğalgaz bunun yanı sıra akaryakıt akaryakıta zam geldiği zaman bildiğiniz gibi her şeye zam geliyor bu konularda yardımcı olurlarsa esnaf olarak çok seviniriz aksi takdirde tükenmek üzereyiz özellikle de küçük esnaflar bitti bitecek durumda. Bende 10’a yakın kredi kartı var ve maaş kartım var. Onlarla dönüşüm yapıyorum birinden birini yatırıyorum böyle bir şekilde çevirmeye çalışıyorum bizim şirketimiz aile şirketi biraz da bunu sayesinde ayakta duruyoruz personel çalıştırmaya kalkarsak sigortası maaşı daha da zor olacak ticaret yapma anlamına geliyor ama nasıl yapalım bizde bilemiyoruz” dedi.
HATİCE DİLER

Editör: Haber Merkezi