Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, kestane ağaçlarına zarar veren türlerden olan Gal Arılarına karşı biyolojik mücadelesini bu böceğin yırtıcısı olan terminatör böcekler ile devam ettiriyor.

‘Yalancı Aranıyor’ Sahnelerde Buluşmaya Hazırlanıyor. ‘Yalancı Aranıyor’ Sahnelerde Buluşmaya Hazırlanıyor.

Laboratuar ortamında üretilen ve Gal Arısı ile etkin mücadele için önemli olan terminatör böcekler, Artvin kestane ormanlarına bırakılıyor.  

WhatsApp Image 2023-06-02 at 16.43.12

Odunu, balı, meyvesi ve çiçeği ile birçok kullanım alanına sahip çok yönlü orman ağacı olan kestane, 2022 verilerine göre Türkiye dünyada kestane meyve üretiminde yaklaşık 81 bin hektar  alanla dördüncü sırada yer alıyor.

WhatsApp Image 2023-06-02 at 16.43.12 (1)

Kestane ormanları bakımından önemli bir yere sahip olan Artvin’de, ağaçlarının gelişimini, büyümesini ve meyve verimini düşürerek ülke ekonomisinin ’de zarar görmesine neden olan Kestane Gal Arısına karşı biyolojik mücadele Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

WhatsApp Image 2023-06-02 at 16.43.13 (1)

Bu kapsamda ilk defa 2021 yılında Artvin’de de görülen Gal Arısı zararlısına karşı Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuarlarında üretilen ve Gal Arısının yırtıcısı olan “Torymus Sinensis Kamijo (Hymenoplere Torminade)" zararlının yoğun olarak görüldüğü bölgelere salınarak biyolojik mücadele yapılıyor.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası