Artvin genç nüfusun fazla olduğu bir ildir. Ne yazık ki genç nüfusun buralardan göç etmek istediği de bir ildir. Göç etme sebeplerinden çoğu işsizlik veya kendilerini daha çok geliştirmek istedikleri, imkanların bulunduğu büyük şehirlere gitme sebebidir. Dört yıllık üniversite bitirenlerin bile kendi alanından işe girmesinin zor olduğu bir bölge Artvin çünkü olanaklar azdır. Artvin’in ilçelerine baktığımız zaman gençlerin iş aradığı fakat bulamadığı çözümü yurt dışında aradığı bir Türkiye’de yaşıyoruz. Bunların önüne nasıl geçilebilir?

Gençlerin çalışmak için istekleri, hevesleri var fakat hayallerinde ki mesleği yapacak imkan yok. Öğretmenlik bölümünü okuyan bir genç ne kadar KPSS’den iyi bir puan yapsa dahi atanamadığı ve bu sebeple kuryecilik yaptığı bir dönemdeyiz. Kuryecilik yapanları küçümsediğimi zannetmeyin sadece vurgulamak istediğim insanlar para kazanmak için kendi ilgilendiği daldan çok “mecburiyetten” bu işlere başvuruyor. Ekonomi de çok güzel bir boyutta olmadığı için asgari ücretten alınan maaşlarda bir hayli yetmiyor. Geçinmek zor, yaşamak zor, hayal kurmak zor…

Gençlerimiz kendi toprağında tarım yapabilir fındık, çay gibi geçim sağlayacak mevsimlik işlerde bulunabilir ama dediğim gibi “mevsimlik”. Bir noktaya daha değinmek istiyorum ki köylerde azalan genç nüfus ile toprağını, tarımını bilmeyen bir nesil yetişiyor. Bunların da önüne geçmek lazım, gençleri köylere çekip yaşadığı coğrafyada ki tarım gücünün farkına varması lazım. Artvin turist çeken bir yer neden köylerde ki o doğal güzellikleri değerlendirip turistlerin ilgi alanına girecek yerleri tanıtmıyoruz. En azından turizm sektörü ile ilgilenenler bu bölgelerde çalışabilir kendi memleketini tanıtıp kazanç sağlayabilir…

Bir de hayatın bir gerçeği var ki en acımasız olanı emekli olup halen daha çalışmaya devam eden yaşlı kesimin gençlerin önünü kapatması. Neden gençlerin önünü açıp artık köşelerine çekilmiyorlar? Çalışmak güzeldir e tabi gelirinin olması da güzeldir fakat evde boş boş oturan gençlerin önünü kapatmak niye? Bu sayılar da azımsanacak sayılar değildir genç işsizlik sayısının bu kadar çok olmasının sebebi budur.

Sevgili okuyucularım, sevgili gençler size son olarak söyleyeceğim şudur ki; umut etmeyi bırakmayın çabalayın, emek edin ve vazgeçmeyin çünkü gençler Türkiye’nin en büyük değerleri sizlersiniz.