Emine OCAKÇI

Tarihi milattan öncesine dayanan Adakale mevkiinde yer alan Bagratlı Krallığı, Çıldır Atabekleri ve Osmanlılar’ın yönetim yeri olarak kullanılan Gevhernik Kalesi, turizme kazandırılıyor.

Yöredeki en önemli kalelerden birisi olan iç kalesi ve etrafı surlarla çevrili şehir yapısı ile tek örnek olan kalenin tarihi dokusu korunarak turizme kazandırılacak.

“Yazık etmeyin zaman kaybetmeyelim” “Yazık etmeyin zaman kaybetmeyelim”

 Öte yandan geçmiş dönemlere ait çeşitli kalıntıların yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman’a ait kitabesi ile de dikkat çeken Gevhernik Kalesini içinde barındıran Adakale mevkinde bulunan İskenderpaşa Camii ve Türbelerinde arkeoloji kazı çalışmaları süroyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Özner Bilmiş, “Gevhernik kalesine merdiven ve görsel asansör ile çıkışının projesi hazırlandı. Bakanlığımız tarafından onaylandı ihalesi yapıldı. Bu yaz bu projeyi Ardanuç’a kazandırmak istiyoruz. Ardanuç tarihi mirası ile bizim için oldukça önemli bir yer. Orta çağda başkentlik yapmış bir ilçe. Aynı zamanda Adakale O başkentin merkezidir. Bu merkezin tarihi dokusunu bozmadan turizme açılması ve tur şirketlerinin güzergahına burayı da katmak istiyoruz. İnsanlar merdiven veya asansör ile kaleye çıkacaklar. Sonrasında üst köprü geçişi ile Adakale’ye geçecekler. Adakale’nin de çevre düzenlemesi yapılıyor.” dedi.

Editör: Editör Masası