Fotoğrafçılar, korsan fotoğrafçılık yapanlara tepki gösterdi
Artvin merkez ve ilçelerinde Vergi veren kayıtlı fotoğraf ve kamera çekim stüdyo sahipleri korsan çekimleri durdurmak için bir araya geldi.
Artvin’de Fotoğraf stüdyosu olan Hakan Aydın, “Fotoğraf çekip sanatınızı icra edebilirsiniz bu sorun değil. Ama siz bu yönleriniz ile para kazanmaya yöneldiğiniz zaman işin şekli değişiyor. Dolayısıyla vergisi ile bu işi yapanların önüne geçmiş oluyorsunuz ve haksız kazanç elde etmiş oluyorsunuz.” Diyerek tepki gösterdi.
“Bu işi yapanların önüne geçmiş oluyorsunuz”
Artvin’de profesyonel fotoğrafçı olan Hakan Aydın, “Siz bir yatırım yapıyorsunuz, devlete vergi veriyorsunuz, BAĞ-KUR ödüyorsunuz, vergi ödüyorsunuz, personel çalıştırıyorsunuz, elektriğiniz, kiranız bir sürü kalem vergi ödüyorsunuz yaptığınız işte fiyatlandırmaları da ona göre yapıyorsunuz. Bizim fiyatlarımızın içerisinde bütün bu saydığımız kalemler var kiranız personel gideriniz, internetiniz vesaire ama korsan olarak fotoğraf çeken insanların bu tür kaygıları dertleri yok. Dolayısıyla benim saydığım giderleri yok. Benim 2 bin lira verdiğim fiyatı o arkadaşlarımız 250 veya 500 lira olarak fiyatlandırma yapabiliyor. Şöyle düşünmek lazım fotoğraf makinanızı var kameranız var ama vergi kaydınız yok bunlarla para kazanmak istiyorsunuz. Fotoğraf çekip sanatınızı icra edebilirsiniz bu sorun değil. Ama siz bu yönleriniz ile para kazanmaya yöneldiğiniz zaman işin şekli değişiyor. Dolayısıyla vergisi ile bu işi yapanların önüne geçmiş oluyorsunuz ve haksız kazanç elde etmiş oluyorsunuz. Zaten aşağı yukarı kimler olduğunu da biliyoruz kesinlikle mücadele edecek gerekirse vergi dairesine gideceğiz, gerekirse ilgili kişilerin çalıştığı kurumların amirlerine gideceğiz ki bunların çoğulları zaten kamu kurumu çalışanları. Biz burada kiramızı ödemiyoruz, vergi öderken zorlanıyoruz birileri Kalkıp bu işin içerisine giriyor, olmaz böyle bir şey. Gerçekten yapmak istiyorlarsa buyursunlar işyerlerinde bunlar tabii ki yapabilirler” ifadelerini kullandı.
“Ekonomik Olarak Fotoğrafçılar Çok Zorda”
pandemi sürecinde sanılanın aksine etkilenen sektörlerin arasında fotoğrafçılığın olduğunu belirten Aydın, “Pandemi dönemi zordu hala daha zor geçmeye devam ediyor. Fotoğrafçılar çok etkilenmemiş gibi bir algı oluşturuluyor fotoğrafçılar rahatmış gibi görünse de pandemide fotoğrafçılık en çok etkilenen sektörlerden bir tanesi. 2021 yılının temmuz ayında açılma gerçekleşti o zamana kadar birçok kısıtlama vardı bu noktada insanlar Türkiye'de düğünlerini organize ederken bir 2 yıl önceden araştırmalara başlıyorlar. Dolayısıyla Temmuz'da açıldı, açılıp açılmayacağı belli değildi. Süre sıkıntısı olup olmayacağı kaygıları vardı dolayısıyla geçen sene kötü geçti, Bir önceki sene zaten kapalıydı ki 2022 yılında Umarım her şey biraz daha düzelir ekonomik olarak fotoğrafçılar çok zorda.
Özellikle fiyat konusuna değinmek istiyorum. Benim bir makinem var bir sene öncesinde veya dolar kurundaki ciddi artış öncesinde Bunun içerisinde koyduğum Kâğıt Japonya'dan geliyor fiyatı 300 lira kâğıdın şu an 2 bin 300 lira oldu. Dolayısıyla fiyatları arttıran biz değiliz fiyat artışı nereden kaynaklandığı hepimiz biliyoruz.” Dedi.
HATİCE DİLER

Yıldırım, Murgul Belediye Başkanlığına aday  Yıldırım, Murgul Belediye Başkanlığına aday 

Editör: Haber Merkezi