Ardanuç’un Harmanlı köyündeki üretici Saffet Bilek ekonomik zorlukların üreticileri mağdur ettiğini belirterek üreticileri kurtaracak fiyat artışlarının olmadığına dikkat çekti.üretime devam etmek için bankalara borçlanmak zorunda kaldıklarını aktaran Bilek, “Peşin paramız olsa bizi yemi daha da ucuza alacağız maalesef biz de vadeli alırken de kredi kullanıyoruz doğal olarak faiz ödemek zorunda kalıyoruz. Bizde her şey para mesela geçen yıl yemi 400 liraya aldım ama bu sene biraz aşağı çekseler de vadeli olması nedeniyle faiz ödüyoruz. Doğal olarak bankalara borcumuz var.”dedi.

fds

" Bizim Hayvanlarımız Da Para Etsin "

Ardanuç' Lu Besici Kurbanda Siftah Yapamadık. Ardanuç' Lu Besici Kurbanda Siftah Yapamadık.

Üretici Saffet Bilek üreticilerin sorunlarından bahsederek şu ifadelere yer verdi: "Artvin Ardanuç Harmanlı köyünde hayvancılık yapan üreticilerdenim. 20 yaşından itibaren bu işle uğraşıyorum. Aşağı yukarı burada 7 bine yakın koyun olabilir. Biz birinci ay itibarıyla nisanın 1'i ve 10'una kadar burada hayvanlarımızı içeri alıp burada yediririz ama bize gelen mesajda tüm üreticilere gelmiş bu yıl nisan ayının 28'ine kadar hayvanların içerde kalması gerektiği söyleniyor. Yani bu hayvanları nisan ayının 28'ine kadar nasıl içeride tutacağız? Bunlara nasıl yem bulacağız ki hayvanlarımıza yedirelim? Nisanın 1'i itibarıyla hayvanlarımızın bir ayağı dışarıda yeşilde ve karda gitmesi gerekiyor. Ben 100 ton yediriyorum, 200 ton yediren de var hayvan sayısına göre. Eğer ben yem almazsam, ki şimdi kuzu zamanı, kuzusunun karnını doyurması için yem almamız lazım ama bizim imkanlarımız da sınırlı. Ete bizi kurtaracak bir fiyat artışı gelmiyor, bizim hayvanlarımız da para etsin. Mesela kasap 180-200 'e satarsa bizden kasap 150 liraya alacak ama bu rakam bizi kurtarmıyor. Kasap 200 liraya kesse bizden de 180 liraya alsa belki bu işin altından çıkarız.

vfbgh

"Kredi Kullanıyoruz, Faiz Ödemek Zorunda Kalıyoruz"

Et sıkıntısından bahsediyorlar ki et para etmediği için vatandaş hayvanını satmıyor. Hayır hayvan da var, et de var ama kasap bizden ucuza almaya çalışıyor ama vatandaş da ucuza veremiyor, kasap da işin içinden çıkamıyor. Kasap bizim istediğimiz parayı veremiyor ve doğal olarak 'ben bu parayı verirsem zarar ederim' diyor. Ben ne yapayım o zaman ben ne yiyeceğim? Çobanım var, yem var, ilacı var ve bir sürü masrafı var. Bankalara borcumuz var tabii ki var çünkü yemi de vadeli alıyoruz peşin paramız olmayınca vadeli almak zorunda kalıyoruz. Peşin paramız olsa bizi yemi daha da ucuza alacağız maalesef biz de vadeli alırken de kredi kullanıyoruz doğal olarak faiz ödemek zorunda kalıyoruz ama işte sadece ben bunu yaşamıyorum buradaki tüm üreticilerin yaşadığı sorun, açıkçası işin içinden çıkamıyoruz. Bizde her şey para mesela geçen yıl yemi 400 liraya aldım ama bu sene biraz aşağı çekseler de vadeli olması nedeniyle faiz ödüyoruz. Evet doğal olarak bankalara borcumuz var. Devlet mesela yatırım kredisi çıkarmış evet biz oradan da kredi alabiliyoruz ve tabi ki bankalara borçlanıyoruz. Vatandaş hayvanını satamaz ise bankaları nasıl ödeyecek? Şayet ödeyemezse icraya düşecek ki bankaya ödeme günü gelince hayvanın eti de para etmeyince hayvanını satamayacak. İcraya düşünce de banka mallarına el koyacak ya da taksite bağlayacak ki doğal olarak yine faiz ödemek zorunda kalacağız."

Bahar Öztürk

Editör: Haber Masası