“Kemalpaşa Sarp sınır arasında sorun yaşanmaktadır ama bu sorunları en kısa zamanda çözeceğiz”
Hopa Kaymakamı Gürkan Üçüncü, Kemalpaşa ve Hopa Hakkındaki çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Kaymakam Üçüncü, Kemalpaşa Sarp Sınır Kapısı’nın Kafkasya ve Orta Asya’ya açılan Kapı olması nedeniyle ihracat alanında önemli olduğunu belirtti.
“İhracatımızı Artırmak için Çalışmalar Yapıyoruz”
“Yaptığımız her işlemi bir kanuna bağlayarak gerçekleştiriyoruz” diyen Kaymakam Üçüncü, İhracat İçin Kemalpaşa’daki Sarp Sınır Kapısının önemine dikkat çekti.
Kaymakam Üçüncü, “Çalışmalarımız yoğunluktan kaynaklı bazen Kemalpaşa Sarp sınır arasında sorun yaşanmaktadır ama bu sorunları en kısa zamanda yapacağımız çalışmalarda ki bunun hazırlığı şu anda devam ediyor. Orada da bir sistem ortaya çıkarıp herkesin hak ettiği sırada geçirmeyi umut ediyoruz. Çünkü herkes ekmek parası için çalışıyor. Herkes hak ettiği sırada olmalı diye düşünüyoruz. Bundan 4 ay önce sayın valimizin takdirleri ile Sarp gümrük mülki idare amirliği ile görevi ile görevlendirildim. Orada da geldiğimiz zaman bölge müdürümüz zaten anlattı daha öncesini bizler temel manada şunu yapıyoruz, bizim isimlerle hiçbir işimiz yok bunu net bir şekilde söylüyorum bizim sistemle ve kurallarla işimiz var ve biz bu noktada hiç kimseye taviz vermediğimizi kurallara uyan herkese hak ettiğini verdiğimizi bilmenizi isterim. Yaptığımız her işte mi Kanuni boyutta karşılığının olduğunu da herkesin bilmesini isterim. Yaptığımız her işlemi bir kanuna bağlayarak gerçekleştiriyoruz buradaki amacımız şu az önce ticaret odası başkanımız bahsetti ihracat çok önemli ülkenin büyümesi için devletimizin yeni dönemdeki ekonomi modeli ihracata dayalı bir modele dönüştüğü için Sarp gümrük kapısı ve liman gümrük çok önem arz etmekte. Bu işi gelecekte bugün 1 milyar dolar olan ihracatımız ı bu yıl 2 milyar dolar koyduk ve uzun vadede 4 milyar dolara kadar ihracatımızı çıkarmayı hedefliyoruz. Bu konuda devlet olarak kanun çerçevesinde her türlü kolaylığı ihracatçı firmalarımıza nakliyeci firmalarımıza sağlayacağımız ı söylemek isteriz. Ama tek bir şartımız var gelen istekleriniz başka bir ihracatçı arkadaşın ekmeğine dokunmasın ya da bir gümrük müşavirliği arkadaşınıza dokunmasın.” diye konuştu.
“Bizler Devlet Olarak Üreticinin Yanında Olacağız”
Sadece nakliye kısmına değil üretim kısmına da odaklanmak gerektiğine dikkat çeken Gürkan Üçüncü, “Artvin'de gördüğüm bir eksiği söyleyeyim bizler sadece nakliyeci tarafına bakıyoruz üretilen bir ürünü Orta Asya’ya Gürcistan'a nasıl aktarırız buna bakıyoruz bunu değiştirmemiz lazım. Üretime Artvin'de Rize'de Trabzon'da yaparak burada ürettiğimiz ürünleri yurt dışına satmamız gerekiyor. İşte o zaman biz Karadeniz Bölgesi’nde işsizliği çözeceğiz. Bunun dışında bir şoför ile şu anda tırlar pahalı Bu sektöre girince artık onları da takip etmeye başladık. 2 milyonluk bir tır düşündüğünde biz 2 milyon sermaye ile bir eleman sadece çalıştırıyoruz ama burada üretici olanlar vardır siz 2 milyon sermaye ile 10 kişi çalışan bir işletme kurabilirsiniz. Artvin'de Hopa'da Doğu Karadeniz'in tamamında işsizliğin bitmesi demek, yatırımcıya KGF desteği yatırımcıya gelir vergisinden muafiyet 1 yıl BAĞ-KUR’un ödeme gibi bir sürü avantajları varbu noktada bunları kullanmayı sizlere istirham ediyorum. Bu noktada inşallah bir yerden başlarsak orta vadede Doğu Karadeniz bölgesinde işsizlik sorununun kalmayacağına inanıyorum bu işi nasıl başlangıcını yapacak olan sizlersiniz çünkü pazarı siz biliyorsunuz malın nereye satılacağını siz biliyorsunuz bu noktada her türlü desteği devlet olarak vereceğimize ve bu noktada çalışmalar yaptığımızı bilmenizi isteriz. Hopa'da bir organize sanayi talebimiz de var çalışmalarını yapıyoruz, Arhavi’de organize sanayi bölgesi çalışmaları yapıldığı yer paraları ödeniyor bildiğim kadarıyla. Bu noktada bizler devlet olarak üreticinin yanında olacağımızı söylemek istiyorum bugün ödüle layık görülen tüm arkadaşları şimdiden tebrik ediyor organizasyon düzenleyen başkanına ve ekibine şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.
Sedat Başar

Kemalpaşa yoluna deniz taştı Kemalpaşa yoluna deniz taştı

Editör: Haber Merkezi