Demokrat Parti İl Teşkilat Başkanı Hakan Çil’in yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“6 Şubat 2023 depremi 10 ilimizi derinden etkilemiş, 13,5 milyon insanımız doğrudan büyük zarar görmüştür. Acımız büyüktür, yaşanan acıları iliklerimize kadar hissettik. İktidarın özellikle son yıllarda gösterdiği şımarıklığa son verip, aklını başına alması, aşağıdaki hususları ciddiyetle değerlendirmesi şarttır. İşinin ehli olmayan, milletimizin dertleri ile dertlenmeyen, siyaseti zenginleşme aracı gören, rant peşinde koşan,  proje üretemeyen “Evet efendimci “ beceriksizlerle yürünemez.

1-Depremden etkilenmiş olan 10 ilimizin nüfüsu ülke nüfusumuzun % 16 sıdır. Ekonomik olarak Ülke ekonomimizin %20 sidir, sanayi gücü olarak ülke sanayimizin % 25 ‘idir. Tekstil sektörü olarak ülke  kapasitesinin %55’idir.

2- Gerek bölge insanımızın gerekse ülke insanımızın tamamının moral gücü, umudu, psikolojisi, üretime bağlılığı olarak büyük olumsuzluklar içindedir. Yaşananlardan dolayı yorgun ve umutsuzdur.

"Refah payı verilmesi zorunlu" "Refah payı verilmesi zorunlu"

3-Depremden zarar gören 10 ilimizin yeniden kurulması şarttır.

4- Bütün yardım ve destekler banka hesapları üzerinden yapılmalıdır ve milletimize açıklanmalıdır. Haksızlıklar giderilmelidir.

5-10 ilimizle ilgili olarak yapılacak yenilenme ve  inşaa işlemlerindeki ihaleler mutlaka bağımsız denetime açık olmalıdır.

6-İktidar bu günkü kadrosu ile devam etmemeli mutlaka yenilenme  yoluna gitmeli en azından Bakanlık ve üst düzey yönetim için muhalefet parti kadrolarından yararlanmalıdır.

7-Kayırmacı kişi ve kurumların ciddi olarak vergilendirilmeli ve fedakarlıkta bulunmaları sağlanmalıdır.

8-Özellikle depremden büyük ölçüde etkilenmiş olan 10 ildeki sanayi kuruluşları  öncelikle desteklenmeli, gerçekçi yatırımlar yapılması yeniden üretime katılması sağlanmalıdır.

9-Devlet kesinlikle yeni bir vergilendirme sistemi kurmalı, dövize endeksli vadeli mevduat hesaplarına acilen son verilmelidir.

10-Serbest piyasaya parmak sallamaktan, sopa göstermekten vaz geçilmeli, üretim mümkün olan en yüksek perdeden desteklenmelidir. Yasaklar kaldırılmalıdır.

11-Halkımızdan, yurt dışından, uluslararası kuruluşlardan gelen yardım ve destekler tek hesapta birleştirilmeli. Dünya Bankası’nın vermeyi vaat ettiği 1,8 milyar doların tahsili için uygun ve verimli projeler geliştirilmelidir.

12-Bütçede 2023 yılı cari açık her ne kadar 650 milyar olarak açıklanmış ise de bu tutarın 1 trilyonu çok aşacağı açıktır.Bunun için şimdiden çareler aranmalı alt yapı hazırlanmalı, düşük faizli borç bulma hazırlıkları yapılmalıdır.

13-Ocak 2023 dönemi cari açık 32,5 milyar olarak açıklanmıştır. Bu tutar yanıltıcı bir bilgidir.

14- İmar planlarının, gelenek oluşturması için bölgelere, illere göre kalıcı çözümler getirecek yepyeni bir sistem kurulmalıdır.

15-Yolsuzluklar, yasaklar, yokluklar ve yalanlara son verilmelidir.

16-Siyaset meydanı zenginleşme aracı olarak kullanılmamalı, bağımsız denetime tabi tutulmalıdır.

17-Liyakat en önemli unsurdur. Her işin başına o işin ehli aranıp bulunmalı, ülkemizde bulunamıyorsa da ithal edilmelidir.

18-Tek şapka kullanma geleneği oluşturulmalı, herkes kendi işini yapmalıdır.

19- Medeniyetler kurmuş, tarihe not düşmüş, kendini dünyaya kabul ettirmiş muhteşem bir tarihe sahip  milletin evladısın sen.

20-85 milyon millet evladını bir ve eşit görecek, “SİZ-BİZ” demeden adaletten ayrılmadan, hak ve eşitlikten sapmadan, şeffaflıktan ayrılmadan, denetimden vaz geçmeden sevgide bütünleşmek şarttır. 21-Partilerde görev alacak insanlar dışında vatandaşları partilere üye yapmaktan vaz geçmek gerekir. 22- Sosyal yardımlar il ve ilçelerde oluşturulacak bir komisyon tarafından yapılmalı ve kayıt altına alınmalı, şeffaf olunmalı, bağımsız denetime açık olmalıdır.

23- Odaların ticari işletmeler kurması yasaklanmalı, var olanlar tasfiye edilerek ilgili oda üyelerine eşit şekilde paylaştırılmalıdır.

24-Her sektör kendine has özelliklerine göre , üretime dönük desteklenmeli, ülkeye katkısı değerlendirilmelidir.

25-Bütün bunlar ve dahası için ilk yapılacak şey, İktidarın öncelikle kendisini yenilemesi, “Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla” söyleminden vaz geçmelidir.”

Kadir Yılmaz

Editör: Haber Masası