Kadın girişimcileri tarafından proje kapsamında 2022 yılında Artvin merkeze bağlı Vezir köyde 2 dönümlük alanda kekik tarlası oluşturuldu.

Aradan geçen 1 yıllık sürenin ardından geçtiğimiz günlerde ilk hasadı yapıldı. Konuyla ilgili Artvin Gazeteleri Muhabirine açıklamalarda bulunan Beşpare Köyleri Kadın Girişimciler Turizm Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hatice Nur Ersöz, “Kırsal kalkınma ve kadın istihdamı amacıyla kurulan kooperatif ile üretim hamlesi yaptık. Tarım Bakanlığı tıbbi aromatik bitkileri desteklediği proje kapsamında İzmir’den 14 bin kekik fidesi temin ettik. Bu sene ilk hasadımızı yaptık. İlk sürgün olduğu için sofralık yaptık.” dedi.

6 Yıldır Adalet Arıyor 6 Yıldır Adalet Arıyor

artvin kekği 2

İzmir’den getirilen kekiklerin analizinin getirildiği yere göre kalite ve veriminin yüksek olduğuna işaret eden Ersöz, “Kekik yağı üretimi için analizler Artvin Çoruh Üniversitesinde yaptık. 3.9 ve 3.7 arasında sonuç aldık. İzmir kekiği kendi memleketinde analizi 2.5 çıkıyor. Artvin’de verimi çok yüksek çıktı. Belki de rakımdan kaynaklandı. Çünkü Vezirköy 900 rakımlı bir yerde. Bunun yanı sıra çevresinde egzoz dumanı yok. Bu da organik tarım için çok önemli. Bugün itibariyle yağ üretim ünitesini kurduk. İlk yağımızı burada çıkardık. Tarladan sabah toplanır toplanmaz bunu yaptık. Yağı uçucu olduğu için çok kıymetli. Gıda ve ilaç sektöründe sıklıkla kullanılıyor. Kekik yağı yaptığımız sırada elde ettiğimiz suyu da değerlendirip kekik suyu olarak satacağız. Bu ürünler Beşpare Ekoköy markası adı altında ambalajlanarak satılacak.” diye konuştu.

Emine OCAKÇI

artvin kekiğiin

Editör: Editör Masası