Büyük Ardanuç Mitingine yoğun katılım Büyük Ardanuç Mitingine yoğun katılım

Borçka Çaylı Köyün’ de çay fidan yetiştiriciliği yapan Ayhan Arda, çay fidanı yetiştiriciliğine dair detaylı bilgiler verdi.
Yaklaşık 5 yıldır çay fidan yetiştiriciliği yapan Arda, ilk bir yıl deneme aşamasından geçtikten sonra bu işe yöneldiğini ve severek yaptığını belirtti.
“Çay tohumunun kaliteli olması gerek”
Tohum ekiminde sorunlar yaşanması nedeniyle paket Çay fidanı yetiştirmenin daha garanti olduğunu aktaran Ayhan Arda, Çay fidanı yetiştiriciliğinin ince noktalarını anlatarak, “Yaklaşık 11 ay geçtikten sonra tohum toplanması gerekiyor. 11 aydan erken toplanan tohumlar olgunlaşmamış oluyor. Erken toplanan tohumları toprakla buluşturduğunuz zaman çıkmıyor yani toprakta çürüyor. 11 aydan sonra yani Nisan ayının sonuna kadar tohum toprakla buluşturuluyor. Daha sonra hava şartlarına göre sulama yapıyoruz yani bitki çıkmaya başlayınca sulamaya başlıyoruz. Sulamayı hiç bırakmıyoruz. Bu fidelerin bulunduğu yer direk güneşe maruz kalmamalı. Yani gölgede olması çok önemli bir unsur. Çay paketinin avantajı çok. İnsanlar bu paketlerden çok memnun bir halde. 5 yıldır hiçbir sorun yaşanmadı” diye konuştu.
“Talep çok fazla”
Çay paketi işinden müşterilerinin çok memnun kaldığından bahseden Arda, talebin çok fazla olduğunu belirtti. Arda, “Çay paket işini yapıyorum. İnternette bu paket işini çok gördüm ve en sonunda bende yapmayı düşündüm. Önce bir ufak ufak başladım olur mu diye. Daha sonra deneme yanılma yöntemiyle yaptım ve başardım. En sonunda oldu ve yaptığım işten de memnun kaldım. Sürekli olarak bu işi yapıyorum ve insanlara hizmet veriyorum. İnsanlara hizmet vermek bana gurur ve onur veriyor. İnsanlar geldiği zaman gönül rahatlığıyla çay alabiliyorlar, ihtiyaçlarını karşılıyorlar. İşime bu şekilde başladım. Çalışma azmi ve heves olduktan sonra istenilen her şeyi yapılabilir. Köydesin bu iş olmaz diye bir şey yok. İnsanlar beni Artvin'in tüm ilçelerinden arıyor. Gelebilir miyiz, alabilir miyiz diye Rize'den bile arıyorlar. Talep çok fazla. Şu ana kadar çay paketi verdiğim müşteriler de çok memnun. Şimdiye kadar hiçbir sıkıntı olmadı” ifadelerine yer verdi.
“Sık sık kontrol edilmediği zaman bu kaliteyi yakalayamazsınız”
Paket işinin daha kaliteli ve garantili olduğunu ifade eden Arda, “İnsanlar tarlasını açıyor, tohum alıyor fakat tohumun çıkıp çıkmaması sıkıntı olabiliyor. Bazıları çıkıyor bazıları çıkmıyor. Paket olduğu zaman garanti oluyor. Çay fidesinin dikim zamanı olan Ekim’den Mart, Nisan ayına kadar kuruma şansı yok. Biraz pahalıya mal oluyor ama yapılan emeğin sonucunda garanti bir ürün alabiliyorum. Bazı vatandaşlar tohum alıyor, tarlaya dikiyor. Daha sonra müşteriler tohum acaba niye çıkmadı diye beni arıyorlar. Tohumda insanlar bu tür sorunlarla karşılaşıyor. Pakette kuruma şansı olmadığı için paket garantili oluyor. Onuncu ay, on birinci ay, on ikinci ayda tohumu toprakla buluşturuyoruz. Daha sonra Mart nisan ayına kadar hiçbir şey yapmıyoruz. Mart, Nisan ayı geldiği zaman sulamaya başlıyoruz. İçindeki otlar çıkmaya başlıyor, otlarını temizliyoruz. Bir çocuk gibi ilgimizi gösteriyoruz. Sık sık kontrol edilmediği zaman bu kaliteyi yakalayamazsınız” dedi.
Ayhan Arda - İletişim No: 05352441698
Gürkan Kavasoğlu

Editör: Haber Merkezi