Kemalpaşa yoluna deniz taştı Kemalpaşa yoluna deniz taştı

Kemalpaşa’da Şarküteri dükkanını işleten Melek Karataş, ilçede son 2 yılda alım gücünün düştüğünü ve köylerde üretilen doğal ürün bulamadıklarını belirtti.

Köyde yaşayan vatandaşların artan maliyetler yüzünden sadece kendi tüketecekleri kadarını ürettiklerine değinen Karataş, bunun pahalılığa neden olduğunu kaydetti.

Son iki yılda en çok zammın yüzde 150’nin üzerinde süt ve süt ürünlerine geldiğini vurgulayan Karataş, “Fiyatlar önceki yıllara göre çok çok yüksek. Normalde süt ürünlerine yılda yüzde 10 yüzde 20 oranında zam gelirken şimdi ortalama yüzde 150’nin üzerine çıktı. Yılda birkaç kez yüzde 50’lerin üzerine çıkan zamlar oldu. Ardahan’da dahi ürün bulamıyoruz. Bu durumdan biz de şikayetçiyiz.” dedi.

Melek Karataş (2)

Zamların en önemli sebeplerinden birinin de köylerde azalan üretimin olduğuna değinen Karataş, “Herkes hazıra yöneldi. Doğal ürün bulmaya çalışıyoruz ama köylerden ürün alamıyoruz. Üretim yok. İnsanlar bizden doğalı talep ediyor ancak doğal olanı üretmiyor. Zaten bizim en büyük eksiğimiz bu. İsterken en doğalını en güzelini arıyoruz ama konu üretime gelince maalesef zayıf düşüyoruz. Fiyatların pahalılığından şikayetçiyiz bunu da üretim yaparak düşürebiliriz. Bunu bir iki kişinin değil ülkedeki herkesin elini taşın altına koyarak yapması gerekiyor. Dışa bağlı yaşadığımız sürece bu pahalılığı yaşamak durumundayız.” diye konuştu.

Ulusal marketlerin ilçe esnafının satışlarını olumsuz etkilediğine de değinen Karataş, “Satışlarımızın iyi olmasını ulusal marketler oldukça etkiliyor. Bu konuda yerel esnafı yerel üreticiyi destekleyecek önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. Vatandaş görece ucuz olduğunu düşündüğü için bu tür marketlere yöneliyor. Ancak bizim üretici belli olan ürünlerimizi pahalı olduğunu düşündüğü için tercih etmiyor.” ifadelerini kullandı.

Editör: Editör Masası