“Ekonomiye katkı yaparken bir ürünü farklı şekilde kullanmak motive ediyor”
Kemalpaşa’da Ekim ayında başlayan halk eğitim kurslarında çeyiz ürünleri ve kadın giyim modelistliği gibi bölümlerde haftanın 5 günü, günlük 7 saat eğitim veriliyor.
Kemalpaşa Halk Eğitim kursunda usta öğreticilik yapan Pınar Okutur, “Şuanda 8 öğrencim var. Ekim ayında kurslarımıza başladık pandemi nedeniyle fazla kalabalık olmuyor çünkü kısıtlı öğrenci alabiliyoruz. Günlük 7 saat haftanın 5 günü kursumuz toplamda 312 saat. Hanımlar zamanlarını burada değerlendiriyor. Havlu, seccade, kanaviçe gibi çeyiz ürünleri yapıyoruz. Veya kendi çeyizlerinden ya da annelerinin çeyizinden olan örülü dantelleri farklı alanlarda değerlendiriyoruz. Oldukça keyifli vakit geçiriyoruz. Bir şeyler üretirken sosyalleşiyor olmak da ayrı keyif veriyor” dedi.
50 yaşındaki çeyiz ürünleri kursiyeri Şekernaz Yamak, “Evde boş durmaktansa burada hem arkadaş edinip hem bir şeylerle uğraşıyorum. Buraya gelince kendimi iyi hissediyorum. Evde boş oturmaktansa burada bir şeyler üretmek beni mutlu ediyor” diyor.
Fırsat buldukça kursa geldiğini belirten Halime Okutur, “Eşimizi işe gönderip buraya zaman geçirmek için geliyoruz. Kanaviçe salon takımı gibi çeyizlik ürünler yapıyoruz. Çevremize, gençlere evlilik aşamasında olanlara hediye ediyoruz. Bağlarımızı da güçlendiriyoruz” diye konuştu.
Tuba Gürsoy, “çocuklardan fırsat buldukça sosyalleşmeye önem gösteriyorum. Biz ev hanımları için bu tarz ortamlar çok ideal oluyor hem yeni arkadaşlıklar ediniyoruz hem de el becerimizi geliştiriyoruz. Dikiş nakış kurslarına katıldım. Öğrenmeyi çok severim yeni şeylere açık biriyim. El işi yapmayı da ayrıca seviyorum. Çocuklarımın çeyizlerini hazırlıyorum bu beni çok mutlu ediyor yaptığım işten ayrıca zevk alıyorum.”
Kemalpaşa Halk Eğitim kursunda kadın giyim modelistliği kursunu veren usta öğretici Lütfiye Ersoy, kurs hakkında şu ifadeleri kullandı: “Kursumuz ekim ayında başladı haziran ayına kadar devam etmekte. 12 kursiyerim var. 6 kişilik iki guruba ayrıldık sabah ve öğleden önce derslerimizi yapıyoruz. Kalıp çıkarma kalıp hazırlama kesim işlemleri yapıyoruz. Geri dönüşüme oldukça önem veriyoruz. Eski kıyafetleri farklı kullanım alanlarında değerlendiriyoruz. Mesela elimizde uzun etek vardı kısaltmak için kesmiştik artan kumaşı atmadık, eski kot ile güzel bir önlük yaptık. Ekonomiye katkı yaparken bir ürünü farklı şekilde kullanmak motive ediyor. Sosyalleşme anlamında da bize çok iyi geliyor.”
Hatice Diler
