Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Netleşti Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Netleşti


KOSGEB, Meslek Lisesi mezunlarının istihdamını arttırmak ve bunun yanında kadın istihdamını arttırmak için işletmelere faizsiz kredi imkânı sağlayacak.
Faizsiz kredi ile ilgili açıklama yapan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Artvin Şube Müdürü Arif Ercan, “1981 ve sonrası doğumlu son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış, Üniversite ve Meslek Lisesi mezunu personel istihdam etmeleri karşılığında kişi başı faizsiz destek kullanabilecekler. Buradaki işletmelerden iki şey bekliyoruz birincisi 2021 yani bir önceki yılda mevcut çalışan ortalamaları neyse bu ortalamaları koruma taahhüdünü ve yeni personel istihdam etme taahhüdünü isteyeceğiz. Bunun karşılığında yeni istihdam edecek her personel için 100 bin lira geri ödemeli faizsiz destek kullanabilecekler. Mikro işletmelerimiz yani 10 personele kadar çalıştıran işletmelerimiz en fazla 2 personel İstihdam ederek 200 bin lira faydalanabilecekler. Küçük işletme dediğimiz 10 ve 50 arası personel çalıştıran işletmelerimiz de 5 personele kadar yeni istihdam yapabilecekler burada da 500 bin TL'ye kadar destek kullanabilecekler. İşletme sahibimiz ya da istihdam edilen personelimiz kadın ise bu rakamlara onar bin lira ilave edeceğiz bu şartlarla da üst limitlerimiz 220 bin lira ve 550 bin lira olarak kullanmış olabilecekler” dedi.
İşletme sahiplerinin başvuru şartlarını açıklayan Arif Ercan, “işletmelerimizin başvuru şartlarından biri de pandemi öncesi işletmelerin faal olduğunu görmek istiyoruz bu da Kriter olarak şöyle ifade ediliyor, 2019 yılı ve öncesi kurulmuş olmak ve olmak. Üniversitenin 2 veya 4 yıllık programından ya da Meslek Lisesi Teknik Lise, Mesleki ve Teknik Lise mezunu personel alması gerekiyor. Buradaki amaçlarımızdan bir tanesi de Meslek Lisesi mezunlarının istihdamını arttırmak ve bunun yanında kadın istihdamını arttırmak. İstihdam edilecek personeller son 3 yılda hiç SGK’lı çalışmış olmayacak ya da en fazla 180 prim günü yani 6 aylık çalışma içerisinde olan personeller katılabilir. Sürekli iş hayatında olan, uzun süre SGK deneyimi olan İş tecrübesi olan bu kişiler değil de yeni mezun ve yeni iş sahasına katılacak kişilerin istihdam edilmesini istiyoruz. Program başvurularımız 31 Mart 2022’ye kadar devam edecek. Bu personelleri bulduktan sonra da nisan ayına kadar bunların girişlerini yaptırmaları ve Mayıs döneminde de 25 Mayıs'a kadar da destek ödeme başvurusunda bulunmaları gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Birçok yükümlülüğe gerek kalmadan başvurulabileceğini belirten Ercan, “Bu destek 24 ay ödemesiz daha sonraki dönemde de 4 ayda bir 6'şar taksitle 2 yılda geri ödeyecekler işletmelerimiz toplam 4 yıllık bir vadede bu desteği kullanmış olacak. İşletmemiz ocak ayında personel başvurusunu yaptıysa Şubat ayı geldiğinde biz SGK kayıtlarında o kişinin kayıtlarını görmemiz gerekecek. Şubat ayı geldiğinde ödeme talebinde bulunacak bir personel aldıysa 100 bin lirayı 2 taksitle ödeyeceğiz işe girişten sonraki ilk ayda 50 bin ödedikten sonra 6 ay boyunca izleyeceğiz. Bu işletme ilgili istihdamını 6 ay boyunca sağlamış mı taahhütlere uyumuş mu bunlara uyumuşsa işletmelere ikinci taksit halinde verilecek. Eğer işletmenin aldığı personel işten çıktı bunun yerine aynı şartlara sahip yeni bir personel alıp işe koyduğunda destek süreci devam ediyor olabilecek. Burada bazı giriş çıkışlarda herhangi bir gün kaybı gibi süreler olduğunda işletme mağdur olmasın diye de biz işletmelerimiz de 6+ 6 taahhüt sürecimiz var.” Dedi.
Kadir Yılmaz

Editör: Haber Merkezi