“Yazık etmeyin zaman kaybetmeyelim” “Yazık etmeyin zaman kaybetmeyelim”

Ardanuç’ta 18 yıldır esnaflık yapan Özcan Demirci, 6 yıldır işlettiği ‘Köylüm Şarküteri’ isimli işletmesinde vatandaşa satacak yerel ürünleri temin edemediği için yeterli satış yapamadığını kaydetti.

Son yıllarda köylerde azalan üretim şarküterileri olumsuz etkiliyor. Köylüden ürün alamadığı için satış yapamayan Demirci, “Köy ürünü olarak çeçil peyniri ve tereyağı satışımız var. Eskiden tulum peyniri, koyun peyniri yapılırdı. Şimdi koyun üreticileri bunu da yapmıyor. Şuanda büyük baş hayvan da azaldı. Bu yüzden insanlar üretimi kendilerine kadar ya da yakın çevrelerine yetecek kadar yaptıkları için bize de satış yapmıyorlar.” dedi.

Köylerde üretilen tereyağı bulmakta sorun yaşadığını belirten Demirci, “Köyde tere yağı bulamıyoruz. Bulsak da markette 200 liraysa köylü bunu görünce bizimki doğal köy ürünü diyerek 300 liraya satmak istiyor. Burada kooperatif kurmak istediler. Yerli ürünleri şehir dışında satmak için ama o da mümkün olabilecek bir iş değildi. Çünkü üretim az talep fazla. Ardahan veya Kars’taki gibi burada böyle bir kooperatif kurma lüksü de yok maalesef” diye konuştu.

Özellikle son 4 yılda üretimin ilçede bittiğini dile getiren Demirci, “Ben burayı ilk açtığım zaman Perşembe pazarında bütün köylerden insanlar yumurta, pekmez, elma kurusu, erik kurusu, kilo kilo peynir gelirdi. Çok fazla peynir getirilirdi. Biz de peynir aramaya gerek duymazdık. Zaten pandemiden sonra bir tane köylü bile benim peynirim var alır mısın diye sormadı bile. Ankara’dan 5 kilo peynir istediler 49 pare köy araştırdım 5 kilo peynir bulamadım.” şeklinde konuştu.

Bal üretiminde de düşüş olduğuna değinen Demirci, bir hafta içerisinde ilçedeki tüm balın satıldığını aktardı.

Üretimin az fiyatların yüksek olduğunu kaydeden Demirci, köylü ucuza vermediği için yeni ürün satın alamadığını alsa da o ürünü alış fiyatına satmak zorunda kaldığını vurguladı.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası